Старење се не одвија континуирано, постоје фазе када се убрзава

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Најновија студија показала је да старење није процес који напредује континуираним темпом, већ да постоје најмање две фазе када се оно убрзава, а то је током средине четврте и за вријеме шесте деценије живота.

“Ми се не мјењамо постепено током времена, постоје неке заиста драматичне промјене”, рекао је један од истраживача, професор генетике са Универзитета Стенфорд у Калифорнији, Мајкл Снајдер, преноси Тајмс.

Он је додао да је средина четврте деценије живота вријеме таквих промјена, као и почетак шесте деценије.

Он и његов тим изучили су хиљаде различитих молекула, укључујући супстанце повезане са старењем коже, и тиме како тијело прерађује алкохол и носи се са упалама.

У студији је током седам година учествовало 108 људи старости између 25 и 75 година. Они су давали узорке крви, столице, као и брисеве из носа,  уста и са коже.

Научници су такође анализирали микробиоме учесника студије, односно бактерије, вирусе и гљивице које живе у тијелу и на кожи.

Састав молекула и микробиома прошао је два велика таласа промјена, најпре око 44. године, а потом у 60. години, показали су резултати.

У првом кругу промјена захваћени су молекули повезани са кардиоваскуларним болестима, док су у другом таласу промјена укључене супстанце које учествују у регулацији имунитета, метаболизму угљених хидрата и функционисању бубрега, открила је студија.

Ови налази могли би да допринесу информисаности људи како да воде рачуна о себи. Смањено узимање алкохола у четрдесетим годинама живота могло би, на примјер, да помогне. 

“Ја дубоко вјерујем у то да треба да покушамо да прилагодимо и промијенимо наш животни стил док смо још здрави”, поручио је Снајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана