Старе тајне краљевских пирамида

Александра Маџар
Старе тајне краљевских пирамида

Пет спектакуларних маски из периода од 350. до 400. године које су се налазиле на врху Ел Диабло пирамиде и које су подигнуте у част оснивача краљевске династије града, само су једно од великих открића које је стручни часопис Археолошког института Америке, "Археологија", ставио на листу десет најзначајнијих открића у 2012. години.

У мајанском граду Ел Зок археолози су пронашли црвене маске које су представљале више божанстава укључујући и бога сунца у неколико његових фаза док путује преко неба као и Венеру и друге планете.

Стручни часопис у Европи ове маске описује као небеску симфонију.

- Сунце је уско повезано са мајанским краљевима и ове маске славе ту везу - рекао је археолог Стивен Хјустон са Браун универзитета.

У пећинама Шпаније археолози су пронашли остатке зуба неандерталаца и анализом утврдили да су људски преци конзумирали биљке које имају медицинско дејство.

Истраживање је показало да су неандерталци највјероватније удисали дим биљака или их јели - сирове или куване, нарочито камилицу.

Дрвени штап из јужноафричке пећине Бордер стар 24.000 година садржи најраније доказе коришћења отрова. Штап је пронађен седамдесетих година, али су нове хемијске анализе откриле трагове отровних биљака. Археолози вјерују да су штап користили тадашњи ловци из културе Сан како би нанијели отров на своје оружје и тако савладали већи плијен.

У Темпло Мајору у Мексику, који је био центар астечке цивилизације, археолози су научили нешто о сахранама у царству када су пронашли више од 1.000 чврсто упакованих људских костију као и један цијели скелет жене са лицем надоље и лијевом руком ослоњеном на леђа, а десном на стомак. Кости су посљедица масовног жртвовања спроведеног по завршетку важне фазе у изградњи храма.

Међу најзначајнијим открићима је и колекција 75 ексера у близини града Хермескеил на југозападу Њемачке која је помогла археолозима да идентификују привремени римски војни камп из времена 50. године прије нове ере. Камп је био смјештен у близини великог келтског утврђења како би Римљани могли да врше притисак на локалне поглавице умјесто да их траже по земљи.

У близини Сержака у Француској, археолози су пронашли један од најстаријих примјера европског "сликарства" - урезану представу вулве стару око 37.000 година. Цртеж су урадили најстарији модерни људи у Европи, припадници Ауригнацијанске културе.

Грнчарство и керамика били су од изузетне важности са сакупљање, чување и кување јела и самим тим важни за развој људске културе и понашања, а све донедавно вјеровало се да се грнчарство развило током неолита, прије око 10.000 година.

Археолози су пронашли најстарије познате остатке грнчарије на свијету у провинцији Џинагси на југозападу Кине. У пећини Ксијанрендонг пронађени су комади посуда за које је анализом утврђено да су стари око 20.000 година.

Прави ковчег са благом препун накита и новчића археолози су пронашли на локалитету Кирјат Гат у јужном Израелу. Вјерује се да је овај "штек" направљен током побуне Бар Кокба која је трајала од 132. до 135. године.

Мумије

Мумије су прилична ријеткост у Европи, али су стручњаци на шкотском острву Јужни Уист, на локалитету из бронзаног доба пронашли пар 3.000 година старих костура, женски и мушких, који су мумифицирани како би било спријечено њихово пропадање.

 - Ово је први јасан доказ да је мумифицирање, које је било распрострањено током историје, спровођено и у бронзаном добу на Британским острвима - рекао је археолог Мајк Паркер Пирсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана