Шта се крије иза земљотреса?

Taнјуг
Шта се крије иза земљотреса?

Тим сеизмолога започео је 13. септембра четворомjесечну мисију у близини Јапана која има за циљ слање сонде у дубину Земље, у слој испод њене коре.

Експеримент који ће, како се научници надају, помоћи у утврђивању разлога који доводе до земљотреса, биће обављен у Тихом океану, 80 километара од обале Јапана.

Научници планирају да буше у правцу расjеда Нанкај (расjед јужног мора), гдjе се филипинска тектонска плоча подвлачи испод евроазијске плоче, а као платформа ће им послужити јапански брод "Чикју", опремљен најсавременијом опремом за геолошка истраживања, с којим су данас кренули из централнојапанске луке Шимизу.

Интензивна геолошка активност на мjесту постављања сонде могла би да на дужи рок изазове потенцијално разорни потрес, далеко јачи од земљотреса који је у марту 2011. погодио Јапан и изазвао смртоносни цунами.

Јапанска влада је упозорила прошле године на могућност катастрофалног сценарија према којем би у изразито великим потресима у расjеду Нанкај, и цунамију који би услиjедио, могло да страда више од 320.000 људи у Јапану.

Како би сазнали више о факторима који изазивају овакве потресе, научници ће најприје да спусте сонду до дубине од 3.600 метара испод дна океана.

Ово бушење би требало да буде припрема за истраживачку мисију која ће бити спроведена идуће године на истом мјесту. Тада би сонда требало да допре до 5.200 метара дубине, гдје долази до трења тектонских плоча.

"Тада ће бити први пут да сонда продре директно у сеизмичку зону, тамо гдје настаје велика енергија, изазивајући помјерања земљине коре дуж расједа, а тиме и цунамије", објаснио је за АФП Тамано Омата, истраживач јапанске Агенције за науку и технологију мора и Земље.

"Желимо да истражујемо начин на који се земљина кора помјера у тренуцима непосредно прије земљотреса како бисмо могли да предвидимо будуће потресе", навео је Омата.

Смјештен на простору спајања четири тектонске плоче, Јапан погоди око 20 одсто најснажнијих земљотреса који се сваке године забиљеже на Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана