Шта се деси људима који превише спавају?

Срна
Foto: Image by Jess Foami from Pixabay

Предуг сан није здрав и повезан је са болестима и, вјероватно, морталитетом, наводи портал "Сајенс алерт".

"Оптимална количина сна је 'чврстих' седам часова. За сваки сат мање постоје штетне здравствене посљедице, али и за сваки сат више", упозорава Лин Колдвел са Одјељења неуропсихологије Америчког морнаричког истраживачког центра.

Штетне посљедице по здравље укључују многе болести попут дијабетеса, гојазности и срчаних проблема.

Прекомјерно спавање, у комбинацији са слабом физичком активношћу, повезано је с повећаним морталитетом, вјерују научници.

Међутим, сви подаци прикупљени истраживањима добијени су посматрањем људи с различитим обрасцима спавања и упоређивањем њихових здравствених посљедица, док сан није експериментално продуживан.

"Проблем с интерпретацијом тезе да је предуг сан лош лежи у томе што не знамо због чега они који прекомјерно спавају имају лоше исходе. Можда спавају предуго зато што имају неки медицински проблем који тражи дужи сан", сматра Џејми Зицер, стручњак са Универзитета Стенфорд.

Већина љекара сагласна је да би могло бити других фактора који повезују предуг сан с негативним исходима, али још није јасно о чему је ријеч.

"Највјероватније објашњење јесте да постоји неко стање болести које доводи до прекомјерног спавања, а не обратно. Али, без доказа добијених експериментима, то помало звучи као питање: 'Шта је старије - кокошка или јаје?'", тврди Вилијам Килџгор са Универзитета Аризона.

Научници поручују да је оптимална дужина сна седам до осам часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана