Шта се деси када питон поједе крокодила?

Б92
Шта се деси када питон поједе крокодила?

Снимак који је 3. марта обишао свет невјероватном брзином приказао је фасцинантан призор из света природе – змију која је у цијелости прогутала крокодила! Али, шта се десило послије тога?

Цио призор, који је својим камерама и телефонима забиљежила група "срећника", изазвао је велико интересовање на свим меридијанима. Снимљен у Квинсленду, на свјерозападу Аустралије, снимак свакако приказује необичан тренутак из свијета дивљине.

Занимљиво је свакако то да се питони у поменутој области хране углавном мањим животињама, а не крокодилима који су, попут овог, дуги скоро цио метар, пише Том Џиогиган за BBC.

Омиљена храна питона су углавном пацови, док крокодили представљају сувише крупан, а тиме и ризичан залогај. Међутим, оно што је овај питон знао свакако је чињеница да ће након прождирања крокодила бити миран, бар што се хране тиче, наредна два мјесеца!

"Питони могу да прогутају крокодиле, то није проблем", објашњава профессор са Универзитета у Квинсленду Брајан Фрај. "Проблем је у томе што у таквим случајевима не могу да се бране, па је то ризичан избор, много ризичнији него напад на пацова."

Свједоци догађаја у Аустралији казали су да је питону било потребно око пет часова да у цијелости прогута крокодила. Све то вријеме, змија је изложена и нападима других животиња. Због тога је ризик у оваквим ситуацијама још већи.

Док се обмотава око тијела свог плијена, питон може да осјети његове откуцаје срца, што је одличан показатељ стања у којем се налази плијен. Тако питон чува енергију за слиједећи потез – гутање плијена када је он већ умртвљен.

Сасвим логично, гутање живих животиња је такође ризичан потез, пише Џиогиган. Познат је случај из 2005. године када је један питон са Флориде покушао да прогута алигатора, да би потом спектакуларно експлодирао.

Када се плијен нађе у његовом стомаку, питонов систем за варење (који одмара у великим паузама између оброка) почиње убрзано да ради. Њихов метаболизам улази у већу брзину, органи им се увећавају три до четири пута и сходно томе лучи се знатно више ензима како би храна била сварена.

Питон из Квинсленда надимаће се током наредних неколико дана, док буде варио плен, тврди профессор Фрај. Кроз двије седмице почеће да се враћа у своје првобитно стање, а у трећој недјељи почеће да избацује измет у виду лопти калцијума, који се таложи након што тијело апсорбује маст и протеине.

Осим пацова, и као што смо видјели понеког крокодила, питони се често храни пачићима и сличним животињама, објашњава профессор Фрај. Он наводи да су раније забиљежени и случајеви када су питони прождирали и мању телад и јариће, али да су људи искључени из овог сценарија и то захваљујући нашим широким раменима која су превелик изазов за питона!

Након овог, заиста фасцинантног снимка, цио свијет (или барем заљубљеници у књигу "Мали принц") жељно ишчекује да питон прогута и слона, па да видимо да ли "питон који је прогутао слона", заиста изгледа онако како га је описао Антоан де Сент Егзипери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана