Шта се деси када мумија дође на ЦТ скенер

Танјуг
Шта се деси када мумија дође на ЦТ скенер

Скенирање компјутерском аксијалном томографијом помогло је Британском музеју да открије тајне које су древни Египћани однијели у гроб, укључујући интимну тетоважу на тијелу једне жене.

Обмотане платном и представљене као фигуре страве у холивудским остварењима, египатске мумије су дуго подстицале машту како научника тако и обичних људи.

Најновија изложба у Британском музеју, под насловом "Древни животи: нова открића", која ће бити отворена у мају, разоткрива људску страну мумија са Нила.

Осам њих је "разголићено" како би одале тајне које су са собом понијеле у гроб прије више хиљада година.

Подвргавајући лешеве најновијим научним техникама, што је подразумјевало и њихово слање у неколико лондонских болница ради ЦТ-скенирања, египтолози музеја успјели су да пруже досад најдетаљнију слику о томе шта се крије испод саркофага и завојима уфалшованих тијела.

Новим анализама, стручњаци су показали да су древни Египћани, баш као и данашњи људи, боловали од разних болести, а да су неки чак имали и тетоваже.

Изложба се бави Египћанима који су некада давно живјели дуж обале Нила, од припадника краљевске породице до обичних људи. Кустоси, који су изабрали мумије из различитих предјела и друштевних слојева, подсјећају да мумификација није била резервисана само за фараоне.

Најстарија од мумија које су подвргнуте научном испитивању има више од 5.500, а "најмлађа" 1.300 година.

Мумифицирана тијела су припадала особама које су имале између две и 50 година када су умрле. Нека су открили истраживачи прије више од једног вијека, док су друга пронађена у скорије вријеме на обалма Нила, на територији данашњег Судана.

"Циљ изложбе је истраживање живота осморо људи из прошлости", казао је за лондонски Телеграф кустос Џон Тејлор, задужен за одсјек старог Египта и Судана у Британском музеју.

"Желимо да промовишемо идеју да то нису предмети већ истинска људска бића. Желимо да прикажемо оно људско у њима", навео је он.

"Успјели смо да направимо неке фантастичне снимке и да откријемо много тога новог о овим мумујама, премда се неке налазе у музеју више од 100 година. Већини лешева завоји досад никада нису били скинути", додао је Тејлор.

Током неколико мјесеци, мумује су ноћу одношене у болнице широм Лондона гдје су скениране на апаратима иначе предвиђеним за људе.

ЦТ-скенирање, односно компјутерска томографија, генерише тродимензионалне слике пацијентових органа, костију и ткива. Неке од мумија су биле тако добро очуване да је скенирање открило дијелове мозга и друге виталне органе.

Добијени снимци су комбиновани са другим, форензичким методама, као што су ултрацрвена рефлектографија и радиокарбонско датирање, како би се добио што вјеродостојнији приказ живота древних Египћана.

Снимци су стручњацима откирли да су давнашњи становници обала Нила патили од кардиоваскуларних болести и да су им зуби били у ужасном стању.

Једна од мумија, која је пронађена прије само седам година, била је у тако очуваном стању да су археолози могли да на унутрашњем дијелу бутине њене десне ноге голим оком разазнају тетоважу.

 Жена, која је била стара између 20 и 35 година у вријеме смрти, сахрањена је обмотана ланеним и вуненим платном, а њено тијело се мумуфицирало у условима суве и топле климе. Скенирањем, стручњаци су успјели да дешифрују тетоважу која представља симбол архангела Михајла.

 С обзиром на то да је била високо на бутини, кустоси претпостављају да се тетоважа није видјела од одјеће. Они признају да, упркос свом свом знању, могу само да нагађају каква је била мода и коју су дужину сукњи и хаљина носиле жене које су живјеле 700. године.

Мумију тетовиране жене публика ће имати прилику да види по први пут на изложби у мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана