Шта садржи ланч пакет за Марс

Политика.рс
Шта садржи ланч пакет за Марс

Космонаути ће на Марс кренути тек за 18 година, али се на састављању јеловника за ту мисију увелико ради. Понуђено је око стотину рецепата, а сви су вегетаријански.

То што ова планета има гравитацију даје више могућности за припрему хране, па ће астронаути моћи да сјецкају поврће, а можда и да спреме једноставнија јела

Ако се имају у виду сва велика открића научника Америчке агенције за истраживање свемира (NASA), прављење јеловника било би права ситница да није ријеч о менију за астронауте који ће се отиснути на Марс.  

Пред стручњацима је задатак да нахране групу од шест до осам космонаута, да им понуде разноврсну исхрану која ће их држати здравим и срећним у периоду од двије и по године колико ће провести у орбити. Њихов пут до "црвене планете" трајаће шест мјесеци, тамо би требало да остану годину и по, док ће им за повратак бити потребно пола године.  

Да би истакли колико је тешко одабрати намирнице, али и предвидјети количине, стручњаци су упоредили свој задатак са породицом која би одједном требало да купи довољно намирница за три године.  

"Марс је другачији, јер је толико удаљен. Нећемо имати могућност да им шаљемо храну сваких шест мјесеци, као што радимо за посаду Међународне свемирске станице", казала је за агенцију АП Маја Купер из тима који прави нови свемирски мени.  

Космонаути на Међународној свемирској станици имају могућност да бирају између стотинак различитих намирница и јела од којих су сва унапријед спремљена, замрзнута и дехидратизована, и чији је рок трајања највише двије године. Прије него што се отисну у орбиту, они пробају храну и дају коначну оцијену, јер у свемиру, гдје нема гравитације, не могу да оцијене мирис хране.

Дужина трајања мисије значајно отежава посао израде новог менија, али чињеница да Марс има извјесну силу гравитације омогућила би посади да сама припрема поједине оброке. Боравак на "црвеној планети" отвара могућност да астронаути могу, на примјер, да исецкају поврће или чак да сами нешто спреме. Иако је ниво притиска другачији него на Земљи, научници вјерују да ће кување бити могуће у експрес-лонцу.

Једна од могућности коју стручњаци агенције разматрају јесте да астронаути имају малу стаклену башту на Марсу, у којој би гајили шаргарепу или паприку. Поврће и воће расло би у води обогаћеној минералима, умјесто у земљишту.  

"Космонаути би у овом случају имали свјеже биљке, што би им обезбједило најбољи унос хранљивих материја, а истовремено сами би могли да комбинују састојке, за разлику од унапријед припремљених јела. Најважније је да исхрана омогући да њихово физичко стање може да издржи захтјеве мисије", наводи Маја Купер.  

Друга могућност јесте да се храна припрема као сада за посаду Међународне свемирске станице, али би то захтјевало да њен рок трајања буде пет година умјесто садашње двије. Научници тренутно истражују могућност да се то постигне, пише "Политика".

"Идеално би било да се ова два начина комбинују, па да имају и свјежу и унапред спремљену храну", казала је Куперова и додала да је могуће да ће један астронаут у мисији бити посвећен искључиво припреми хране. Тренутно се на стварање новог менија троши милион долара годишње.  

Тим који ради на стварању новог јеловника понудио је око стотину рецепата. Сви су вегетаријански, јер је производе од млијека и меса немогуће очувати на тако далеком путовању као што ће бити пут на Марс, који би за посаде најраније требало да почне тек за 18 година.  

Да би јела била довољно хранљива, истраживачи су направили комбинације оброка која садрже сојин сир, орахе, пицу на којој ће умјесто сира бити шаргарепа, црвена паприка, печурке, кикирики и домаћи сос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана