Шта рад за компјутером чини нашем тијелу?

Tportal.hr
Шта рад за компјутером чини нашем тијелу?

Ако вас стално боле леђа и зглобови, вjероватно осjећате посљедице рада у канцеларији.

У времену кризе и незапослености, незахвално је указивати на недостатке некога посла, али дугорочно сваки човјек мора да размишља о свом здрављу. Канцеларијски посао, како напомињу многи стручњаци, изузетно је стресан за наше тијело и утиче на здравље. Неке симптоме можда већ и сами осјећате.

Бол у шаци

Ако осјећате бол у палцу и у шаци кад окрећете зглоб, вјероватно је ријеч о синдрому "de Quervain ". Ријеч је о упалном стању шаке које може бити врло болно. Данас ту болест најчешће узрокује претјерано коришћење компјутерскога миша. Ако примјетите ове болове, консултујте се с њекаром и свакако набавите постоље за миш које ће руку ставити у природнији положај.

Бол у задњем дијелу врата

Да ли икада осјећате бол на задњем дијелу врата? Ријеч је о боли која пече и ма колико сами себе масирали, ништа не помаже. Како појашњавају стручњаци, таква бол резултат је неисправног сједења за столом. Врло вјероватно се често нагињете према екрану компјутера који је или предалеко или ви не видите добро. Ако је екран предалеко, приближите га себи, а ако не видите добро, консултујте се са љекаром.

Бол у горњем дијелу леђа

Како појашњавају стручњаци, бол у горњем дијелу леђа јавља се као посљедица напетости, а то је пак резултат предугог сједења. Ако радите канцеларијски посао, вјероватно предуго сједите. Додајмо томе да су врло често неудобни и сто и столица, а коначни резултат је бол у горњем дијелу леђа. Савјет стручњака је тај да се сваких 45 минута прошетате и, ако је могуће, урадите неколико вјежби. Иначе, редовна вјежба обавезна је за све оне који имају споменуте проблеме.

Бол у зглобовима

Кад се на крају дана опустите, да ли осјећате бол у зглобовима – најчешће лактовима и коленима? Таква бол резултат је канцеларијског посла. Дакле, сједите цио дан за столом који врло вјероватно није прилагођен вама, а уз то ни столица није правилна, као ни тастатура која је или преблизу или предалеко. Предузмите све што можете како бисте себи на послу осигурали намјештај и потребне уређаје према здравственим правилима. Запамтите да је здравље највредније.

Немирно тијело

Трнци у рукама и ногама, немирне ноге, титрање мишића, нервоза, немир… Списак заправо може бити бесконачно дуг, али заједнички чинилац свему је исти – стрес!

Притом не мислимо на стрес због колега и надређених него стрес који тијело трпи и памти јер је сваки дан у свом неприродном положају. Људи нису створени за сједелачки начин живота и за непрестано гледање у екран. Можда ви тога нисте ни свијесни, али ваше тијело јесте. Дуготрајно бављење канцеларијским послом може изазвати озбиљне болести. Спријечите то! Ако већ не можете да побјегнете од посла, слободно вријеме обавезно искористите за ствари које ће придонети здрављу.

Извор: тпортал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана