Шта кружи око звијезде КИЦ 8462852? VIDEO

Агенције
Шта кружи око звијезде КИЦ 8462852? VIDEO

Већ десетак дана свјетски медији брује о открићу чудне звијезде која је заинтригирала научнике и представља вјероватно највећу астрономску мистерију у овом тренутку.

Ријеч је о младој и бљештавој звијезди у сазвежђу Лабуд, а која носи назив КИЦ 8462852. Летјелица Кеплер посматрала је четири дуге године, 24 сата дневно, а у склопу праћења 100.000 других звијезда у потрази за њиховим планетама.


Кеплеров посао је да региструје мале промјене у снази свијетла звијезде, а које настају када испред ње прође планета или неки други објекат који око ње орбитира. Када планета величине Јупитера прође испред своје звијезде она заклони тек око један осдто свјетлости која долази до Кеплера.

Ипак, у случају звијезде КИЦ 8462852, та је промјена пуно већа, а научници засад не знају шта би је могло узроковати. Тијело или тијела која орбитирају око ње заклањају енормне количине свјетлости – чак 15 до 22 одсто.

Поред тога, планете праве равномјерна заклањања с обзиром на своју константну брзину орбитирања, док непознато тијело око КИЦ 8462852 прави неравномјерна затамњења.

Два највећа прелета десила су се у размаку од 730 дана, док су примиећена и мања смањења количине свјетлости. Такође, највећи пад свијетлости забиљежен је недавно, а након њега су услиједила два мања у року од мјесец дана.

Научници засад само нагађају. Постоје одређене шансе да је ријеч о младом соларном систему који није уређен, да је ријеч о кометама у фази распадања или чак да је ријеч о вјештачким објектима.

Посљедња шпекулација заправо говори о мегаструктурама у орбити звијезде, које су дјело неке напредне ванземаљске цивилизације. Такве структуре би, тврде стручњаци, могле заправо да црпе енергију звијезде.

Ипак, одговор је још увијек далеко, а чињеница да га научници сада немају додатни је подстицај и наговијештај како ће одговор, једном када дође, бити занимљивији него било који рутински проналазак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана