Шта је српски ракетни систем АЛАС?

РТС
Шта је српски ракетни систем АЛАС?

АЛАС је српски ракетни систем, који представља најамбициознији развојни пројекат домаће војне индустрије. То је вишенјаменско оружје домета 25 до 60 километара са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем.

Српски ракетни систем АЛАС (енгл. Advanced Light Attack System) представља најамбициознији развојни пројекат српске војне индустрије у техничко-технолошком смислу.

То је противоклопни вишенамjенски ракетни систем великог домета са принципом вођења без непосредног визуелног контакта са циљем. Идеја је проистекла из дугогодишњег искуства у инжењерингу ваздухопловних и ракетних система, а прати и тренд у области беспилотних система различитих намjена.

Намjењен је за дејство по циљевима, као што су тенкови, борбена возила пjешадије, пољска утврђења, командна мjеста, инфраструктурни објекти, бродови на мору и приобаљу, индустријски објекти, нисколетећи хеликоптери и др.

Међутим, оно што га издваја јесте изузетан ниво прецизности, остварен захваљујући уградњи ТВ или инфрацрвене главе за самонавођење, која ракету АЛАС претвара у неку врсту “ракетног снајпера”.

Вођење је комбиновано - на средњем дијелу путање вођење се остварује помоћу инерцијалне платформе која ракету води у очекивану зону у којој се налази циљ (прорачунату на основу података добијених од извиђачких платформи), а након доласка у зону циља, примарни сензор постаје глава за самонавођење и шаље слику циља до командног мјеста посредством оптичког кабла, који се одмотава до задњег дијела ракете, а пропусна моћ оптичког кабла је 200 Mbit/s.

Слика се преноси до командног мjеста, гдjе се након адекватне обраде приказује на специјализованим приказивачима, омогућавајући на тај начин операторима да изаберу оптималну ударну тачку, или да ракету преусмjере на други циљ, односно самоуништење, уколико тактичка ситуација то налаже.

Оптички кабл се користи и за пренос команди на ракету. Ово рjешење нуди предности - оператор се стално налази “у петљи” вођења, односно човjек а не машина одлучује о нападу на циљ или одустајању од напада. На овај начин смањује се опасност страдања цивила. 

Велика предност овог ракетног система је што он није везан за једну врсту платформе. Могуће га је лансирати са бродова, различитих врста гусjеничних и точкастих платформи, али и са стационарних лансера па чак и хеликоптера.

Максимални домет јој је 25 километара, са могућношћу даљег повећања до 60 километара.

Тај систем развија приватна компанија “Едепро”, а спонзорише га Југоимпорт-СДПР.

Свjетска презентација ракетног система АЛАС била је на изложби војне опреме “Идекс” 2007. године у Абу Дабију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана