Шта је одвојило човјека од мајмуна?

Aгенције
Шта је одвојило човјека од мајмуна?

Шта је наше претке одвојило од мајмуна и шта се десило да дође до тако драматичне разлике између њих - питање је које је дуго мучило научнике.

Сада истраживачи тврде да су можда пронашли одговор - дуплирани ген. Они вјерују да је копија гена SRGAP2, који се налазио у хоминидима прије око 2.5 милиона година, помогла нашим можданим ћелијама да се крећу брже и да праве више веза - због чега је мозак постао сложенији.

Научници сматрају да тај процес објашњава развијање говора, сложеног понашања и прављења оруђа у то вријеме. Копија и оригинал тог гена стварају сличне протеине, за које се зна да помажу развоју мозга.

Међутим у двије студије, научници су пронашли другу верзију неурона са дужим дендритима - “прстима” који скупљају електричне импулсе из других ћелија.

Чини се да је то довело до стварања већег мозга када су Аустралопитекуси почели да се трансформишу у Хомо сапиенсе. Професор Френк Полу каже да је ген SRGAP2 био један од 30 гена који су почели да се дуплирају у човјеку након његовог одвајања од мајмуна.

“Та дешавања су могла да дозволе радикалне промјене у развоју и функцији мозга.” Поред увида у поријекло савременог људског мозга, резултати нуде доказе и о неуролошким поремећајима укључујући и аутизам, епилепсију и шизофренију код којих је развој ћелијских конекција поремећен. Научници сада намјеравају да анализирају људе са таквим дефектима како би добили одговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана