Шта је амонијак и како утиче на људски организам?

ГС
Шта је амонијак и како утиче на људски организам?

Цистерна која је превозила амонијак преврнула се јуче, на путу између Пирота и Беле Паланке након чега се појавио отровни облак. Амонијак је почео цурити, а више од 50 особа је у болници због гушења. Сумња се да су се двије особе отровале амонијаком, али те информације још званично нису потврђене.

Безбојни плин

Амонијак је хемијски елемент који је безбојни плин карактеристичног мириса. Лакши је од ваздуха и лако је топљив у води. Ознака за амонијак је NH3. Водена отопина реагује алкалично, а уз амонијак садржи и адицијом воде насталу базу NH40H (амонијев хидроксид). Алкали у хемији, су базне, јонске соли алкалкнометалних или земноалкалних металних хемијских елемената.

Амонијак настаје распадањем бјеланчевина и вулканском дјелатношћу. У техници се добиjа синтезом од саставних елемената (азот и водoник) под повишеним притиском и при вишој температури, а мање количине и из амонијачних вода. Иначе, највећи дио амонијака се троши за прављење вјештачких гнојива.

Такође, амонијак се употребљава у производњи азотне киселине, многобројних амонијевих соли, натријевог цијанида, амина, аминопласта, хемијских влакана, бојила, експлозива и друго.

Амонијак се примјењује и у расхладним уређајима те у металургији.

Тешко тровање

Ипак, амонијак може бити веома штетан по људско здравље. Симптоми тровања амонијаком могу укључивати кашаљ, бол у грудима, кратак дах и иритацију очију. У тешким случајевима, тровање амонијаком може довести до респираторне инсуфицијенције (слабљења), коме, па чак и смрти.

Пар секунди након изненадне експозиције високим концентрацијама гаса, долази до наглог гушења, појаве конвулзија, које су условљење хипоксијом и леталним исходом.

Након излагања високим концентрацијама амонијака јављају се иницијални симптоми-иритација конјуктива са сузењем, боловима у очима, иритација горњих респираторних путева, јак надражајни кашаљ, болови иза грудне кости, тахикардија и циркулаторни колапс. Слиједи латентни период који траје од 4 до 8 сати. Наредна је фаза погоршања која укључује слабост, диспнеу, тахипнеу, плућни едем.

Анализа гасова артеријске крви показује респираторну и метаболичку ацидозу. Ацидоза или ацидемија је процес који узрокује повећање киселости у крви и другим ткивима.

Лако тровање

При излагању малим концентрацијама амонијака долази до појаве иритација слу­знице очију и респираторног тракта, конјуктивитиса, саливације, муке, повраћа­ња, главобоље, црвенила лица. У каснијој фази могуће су компликације у виду респираторне инфекције, бронхитиса, бронхопнеумоније, затим катаракте, атро­фије ретине и иритиса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана