Шта гепарда чини шампионом?

Taнјуг
Шта гепарда чини шампионом?

Гепард је познат као најбрже копнено створење на свијету, али не мање важна од његове брзине је и његова способност "кочења" која му омогућује да скрене и окрене се док трчи за плијеном, истиче се у студији групе британских научника.

Током боравка у Боцвани, истраживачи су на три женке и два мужјака гепарда поставили специјалне огрлице са GPS-ом, акцелерометром (уређај за мjерење убрзања) и жироскопом како би могли да прате њихове покрете и кретање.

Животиње су пуштене натраг у дивљину, а њихове активности су праћене наредних 17 мjесеци, током којих су 367 пута биле у лову.

Највећа брзина која је забиљежена у овом периоду била је 93 километара на час, што је седам километара на сат мање од постојећег рекорда гепарда, али и даље два пута брже од људског рекорда од 43,2 километара на сат који је постигао спринтер са Јамјке и олимпијски шампион Јусеин Болт у трци на 100 метара.

Гепард током спринта достиже у просјеку брзину од 50 километара на сат, али тим темпом трчи прилично кратко, свега једну до двије секунде.

Оно што је још више импресионирало научнике је гепардова способност да "нагази папучицу, а да готово истовремено удари кочницу".

Током саме трке, ова невјероватна мачка може једним потезом да убрза трку на три метра у секунди или да је успори на четири метра у секунди.

Гепард дугује способност брзог старта и изненадног кочења својом изванредном скелету, "опремљеном" мишићима на удовима и леђима који чине близу 45 одсто његове тјелесне масе.

Пјегави тркач, такође, има шапе са дебелим, љускастим јастучићима и канџе које користи као куке, што му омогућава боље пријањање, а самим тим и лакше убрзање, односно успоравање.

"Забиљежили смо неке од највиших мјерених вриједности за латерално и предње убрзање, успоравање и специфичну снагу тјелесне масе", наводи се у студији коју је предводио ветеринар Алан Вилсон са Лондонског универзитета.

Упркос свим својим вјештинама, гепарди и даље морају напорно да раде за своју вечеру.

Наиме од 367 одласка у лов, свега 94, што је 26 процената, било је успјешно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана