Шта би се догодило кад бисте пуцали у свемиру?

danas.net.hr
Шта би се догодило кад бисте пуцали у свемиру?

Иако ватра не може горјети у свемиру у којем нема кисика, то не значи да се у таквом простору не може пуцати из ватреног оружја. Савремена муниција садржи оксидацијске агенсе који покрећу експлозију барута те омогућавају испаљивање метка било гдје у свемиру.

Дакле, за испаљивање метка у свемиру није вам потребан природан кисик, али важније и неизвјесније питање је: шта би се догодило кад бисте испалили метак у свемиру? Одговор су дали на страници Space.com.

Према трећем Њутновом закону, тј. закону акције и реакције, сила која дјелује на метак изазваће повратну силу на оружје, а самим тим и на особу који га држи. Особа ће се након испаљивања метка тако почети кретати уназад – ако на примјер  метак изађе из цијеви брзином од 1.000 метара у секунди, особа ће се почети кретати у супротном смјеру брзином од свега пет центиметара у секунди.

Метак се никад неће зауставити

Испаљени метак ће се наставити кретати унедоглед, као и особа која је пуцала!

“Метак се никад неће зауставити јер се свемир много брже шири него што метак може наићи на значајнију количину масе која би га успорила”, казао је Матија Цук, астроном који ради на престижном Харварду и на Институту SETI. У супротном, да се свемир не шири, отпор од два-три атома по кубном центиметру у вакууму свемира би зауставио метак за 10 милијона свјетлосних година.

Теоријски се можете упуцати у леђа

Занимљиво је и да би особа у свемиру теорисјки могла сама себе упуцати у леђа, открио је Петер Шулц са Универзитета Бравн. Такав би се сценариј могао догодити док особа кружи око неког планета, а ако би пуцала водоравно и на правој висини, метак би обишао планет и погодио особу у леђа.

За пуцање у Јупитер не треба никаква посебна стручност нишањења. Наиме, Роберт Флек са Универзитета у Лондону објаснио је да је гравитацијска сила Јупитера тако снажна да би усисала и лоше испаљени метак. “Јупитер је тако велик, усисао би метак који би слиједио крив до површине планета”, рекао је Флек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана