Шта би се десило да нас погоди астероид 2032. године?

Qz.com
Шта би се десило да нас погоди астероид 2032. године?

Почетком мjесеца астрономи из Украјине дошли су до прилично великог открића – астероида пречника 400 метара, да будемо прецизни.

Из њихових иницијалних калкулација, астрономи су сазнали да ће релативно велики, никада до сада виђен, астероид назван 2013 ТВ135 проћи прилично близу поред Земље 26. августа 2032. године.

Ово је било довољно да се овај астероид нађе на самом врху Насине листе за праћење астероида који се налазе у близини Земље.

Међутим, NASA је такође решила да до краја испита целу ствар и дошла до закључка да овај астероид не пријети Земљи и да су шансе да дође до удара једна у 63.000 хиљаде.

Иако су у питању прилично мале шансе, скоро невјероватне, колико бисмо заиста требали да будемо забринути у вези са овом свемирском стијеном?

Судећи по програму Ефекти удара на Земљу, заједничког пројекта Краљевског колеџа у Лондону и Универзитета Пердју, да је астероид ударио Земљу 2013. године то би учинио енергијом 3.300 мегатона ТНТ-а. То је отприлике идентично детонацији 60 одсто свих нуклеарних оружја на планети у исто вријеме, на истом мјесту.

Резултати овакве експлозије сасвим сигурно би били импресивни. Кратер би био скоро дупло већи од Менхетна. Више од 100 милиона кубних метара стијена би нестало при удару који би изазвао земљотрес магнитуде 7.0,

Уколико бисте се налазили на удаљености од 100 километара од мјеста удара, за два минута били бисте засути фрагментима експлозије величине 5 центиметара. За пет минута би ваздушни удар, који би генерисала топлота удара, створио вјетрове попут урагана који би сасвим сигурно полупали све прозоре на зградама.

Уколико бисте се налазили на удаљености од 30 километара – ефекти удара би били знатно озбиљнији.

Просјечна величина фрагмента бил била идентична машине за прање судова и за 90 секунди брзина ветра износила би 800 километара на сат. Скоро 90 одсто дрвећа, зграда, мостова би било уништено.

Овакви догађаји дешавају се једном у сваких 100.000 година, и на сву срећу, у случају да NASA ипак не може да искључи могућност удара у потпуности, имамо 20 година да се спремимо и преусмеримо астероид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана