Шта би било кад би интернет изненада престао да ради на цијелој планети?

GS
Foto: Quora

Хтјели ми то да признамо или не, данашњи живот је незамислив без интернета, осим ако не живите као члан такозваних неконтактираних племена, која нису свјесна да ван њихове џунгле постоје људи.

Шта год да не знамо - тркнемо на Гугл, ако нас занима какво ће вријеме да буде - одемо на прогнозу, ако чујемо неку експлозију из комшилука, такође се одмах хватамо за телефон да сазнамо најбитније вијести из земље и свијета. Напросто, свјетска мрежа је постала жила куцавица која нам омогућава нормално функционисање.

Аналитичари са научног сајта ББЦ Сајнс Фокус позабавили су се питањем шта би било кад би глобална интернет мрежа престала да постоји. Наравно да би веома брзо настала огромна паника јер људи не би знали шта се дешава, будући да им им била ускраћена средстава комуникације.

Послије једног дана: Ланчана реакција

Након 24 сата без интернета на целој планети дошло би до колапса главних компанија - глобални интернет гиганти Гугл и Фејсбук изгубили би преко 350 милиона евра прихода од реклама. Ни остале компаније не би прошле ништа боље јер би се, ланчаном реакцијом, догодио општи колапс на бизнис нивоу а губици компанија би се мјерили милијардама.

Послије седам дана: Хаос се наставља

Након недјељу дана највјероватније би се наставила хаотична ситуација. Претпоставка је да би дошло и до проблема са снабдијевањем струјом, што би за собом повукло бројне нове проблеме.

Разлог томе је што се савремена електрична мрежа, каква тренутно постоји, у великој мјери ослања на интернет јер њиме координиром трафостаница и електрана. Потпуни хаос у електроенергетском систему би довео до прекида у дистрибуцији струје у највећем броју земаља свијета, а то већ звучи ужасно на више нивоа.

По истом принципу, сљедећи гасоводи би потпуно престали с радом, будући да се и њихов рад ослања и на струју и на интернет.

Послије мјесец дана: Тотално лудило

А пошто без интернета и струје не могу да функционишу ни бензинске пумпе, без неопходног горива би остали сви транспортни системи доставе хране и осталих основних кућних потрепштина супермаркетима и другим продајним објектима.

У ствари, не би прошло још много времена, а дефинитивно би стао читав свијет на планети - сав саобраћај, сва индустрија и све компаније би обуставило свој рад.

Узнемирени и изгладнели људи, чији су се животи за кратко вријеме радикално променили – почели би да се боре међу собом за оно што је остало од хране. Улицама би владали немири и настао би тотални хаос!

Војска и полиција свиг земаља биле би ангажоване у покушају да смире хаотично стање, али би и њима било непходно гориво и залихе хране, које се у вријеме овако изненадних великих кризних стања рапидно брзо смањују.

Послије годину дана: Опстанак најиздржљивијих

Годину дана од нестанка интернета, већина најразвијенијих земља света ипак би некако успела да оспособе основне телефонске линије.

Друштва би почела да се прилагођавају на велике промене и хаос, док би се државе вратиле на аграрну економију. Глобална економија би се вратила у време тридесетих година 20. вијека кад су били актуелни рало и волови, преноси 24седам

Посљедице губитка интернета, према писању портала Сајнс Фокус, биле би заиста страшне, а број људи који нису успјели да преживе глад, хладноћу и опште безнађе могао би да се попне чак и до милијарду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана