Српски научник погинуо у Канади

Танјуг
Српски научник погинуо у Канади

Отава/Београд - У саобраћајној несрећи на аутопуту близу Отаве погинуо је математичар проф. др Иван Стојменовић (57), објавили су канадски медији.

Стојменовић, који је имао српско и канадско држављанство, био је један од најцитиранијих аутора и главни уредник неколико свјетски признатих часописа у области математике и информационих техника.

Објавио је више десетина научних и стручних радова и четири књиге, а добитник је, између осталих, и награде британског Краљевског друштва за истраживање.

Рођен је у Каравукову, у Војводини, 1957. године. Студије математике и магистратуру завршио је на Универзитету у Новом Саду, а докторирао 1985. на Свеучилишту у Загребу.

У бившој СФРЈ је радио је на универзитету у Загребу и на Математичком институту Универзитета у Новом Саду.

Предавао је примјењено рачунарство у школи за машинство Универзитета у Бирмингену у Великој Британији, био је предавач и на универзитетима у Вашингтону и Мајамију, а од 1995. године професор на Универзитету у Отави, гдје је живио са породицом.

Стојменовић је погинуо у понедјељак, у удесу аутомобила у којем је изгубио контролу над возилом, јавили су канадски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана