Српски научници праве лијек против короне

ГС
Foto: Илустрација

Научници са Хемијског факултета Универзитета у Београду, у оквиру два пројекта Специјалног програма истраживања ковида 19 , развијају рјешења која ће помоћи у борби против коронавируса, саопштено је данас из Фонда за науку.

Пројекат ЦАПСИДО развија поузданији и бржи антигенски тест за детекцију ковида 19 под вођством дописне чланице САНУ Тање Ћирковић Величковић, редовне професорке на Хемијском факултету Универзитета у Београду.

Пројекат СМАРТ Репурпосинг има за циљ проналажење лека против ковида 19, а научни тим води академик Радомир Саичић, редовни професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду, преноси б92.

Научни тим СМАРТ Репурпосинг је један од 200 тимова у свијету који ради на проналажењу лијека против ковида.

Овај тим је најприје кренуо у истраживање једињења која у људима могу да блокирају ензиме и протеине који су потребни за дупликацију коронавируса, како би затим могао да пређе на њихово компјутерско моделовање и симулацију, као и проналажење кандидата за лијек.

Финална тестирања ће бити спроведена у Пастеровом институту у Француској.

Истраживачи који раде на пројекту ЦАПСИДО развијају тест који ће бити осјетљив на веома ниске концентрације корона вируса код оболелих.

Циљ је развијање антигенских тестова који ће, за разлику од ПЦР тестова, детектовати протеине корона вируса, чак и када се овај вирус налази у јако ниској концентрацији.

За потребе овог пројекта, купљена је и капитална опрема каква не постоји у земљи, нити у региону. У питању је масени спектрометар високе резолуције, инструмент врхунских перформанси који пружа велику количину информација по анализираном узорку, навели су из Фонда за науку.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана