Српска научница тражи лијек за дуговјечност

Blic.rs
Српска научница тражи лијек за дуговјечност

Ако за коју годину или деценију, не будемо бринули због могућности да ли ћемо добити Паркинсонову болест у старости, јер ће постојати лијек, један од "криваца" за то може да буде баш српска Олга Момчиловић, која у Институту "Бак" код Сан Франциска, посвећеном истраживањима о продужетку људског вијека, ради управо на тим истраживањима.

- У потрази за лабораторијом током докторских студија на Универзитету у Питсбургу, чула сам за тзв. флуоресцентног мајмуна - првог трансгеног мајмуна на свијету који има ген за зелени флуоресцентни протеин GFP. Одмах сам замислила како он свијетли зелено под посебним свијетлом и зато сам отишла у лабораторију у Сан Франциску. Разувјерила сам се, наравно, али су ме привукле неке друге ствари - прича Олга Момчиловић.

То су била истраживања на ембрионалним матичним ћелијама, тако да је ту остала наредних шест година. Институт "Бак" посвећен је истраживањима која би продужила људски вијек и учинила га квалитетнијим, а лабораторија у којој ради наша научница бави се Паркинсоновом болешћу.

- Два су главна смера истраживања. Један је да се развије ћелијска терапија за ову болест. Пошто одређена врста неурона, такозвани допаминергички неурони, умиру у средњем мозгу, идеја је да се процесом диференцијације од матичних ћелија направе ти неурони и да се користе за трансплантацију код пацијената - појашњава Момчиловићева и додаје да је други смијер разумијевање саме болести односно шта изазива смрт тих допаминергичких неурона.

Како каже, многи резултати које добијају у лабораторији на почетку су необјашњиви и често не оно што су предвидели.

- То науку и чини интересантном. Најузбудљивије и најпродуктивније је оно истраживање које заиста помера границе и открива нове могућности - каже ова научница.

Улагања и доступност

Образовање које је добила на Биолошком факултету у Београду је, каже, фантастично у погледу детаља, дубине и квалитета, али је биологија експериментална наука за коју су потребна велика улагања, за шта се није имало пара у вријеме када је она завршавала студије.

- И да су били идеални услови, мислим да бих отишла у иностранство на неко време. Мислим да треба да учимо од других и да оно што ваља пренесемо и применимо код нас - наводи наша научница.

Једини научник у Институту "Бак" из Србије, па чак и са простора бивше Југославије, Олга Момчиловић каже да, на жалост, није имала прилику да сарађује са нашим истраживачима, иако би то веома вољела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана