Српкиња путује на Марс!

Александар Зоркић, B92
Српкиња путује на Марс!

Прије неколико година основана је непрофитна организација Mars One која је себи у задатак ставила да до 2023. на Марсу оснује сталну колонију људи. Једна од кандидаткиња за ово путовање без повратка је и Дајана Посавчић из Шида. Студира астрономију и астрофизику у Новом Саду и врло добро зна за какав се то пут пријавила.

Прије неколико година основана је непрофитна организација Мars One која је себи у задатак ставила да до 2023. на Марсу оснује сталну колонију људи. Да се разумијемо, то је једносмеран пут. Они који оду неће се никад вратити. Остаће на Марсу до краја живота, тамо ће умријети и тамо ће бити сахрањени.

Акција прикупљања пријава за ово путовање почела је априла ове године, а прије неки дан медији широм свијета су објавили да је број оних који су попунили детаљан формулар за путовање на Марс премашио 100 хиљада. И цифрама: има више од 100 000 оних који желе да напусте плаву тачкицу и остатак живота проведу на црвеној.

Једна од кандидаткиња за ово путовање без повратка је и Дајана Посавчић из Шида. Дајана је, као што ћете закључити у наставку овог чланка, паметна, али и лијепа дјевојка (што не иде увијек заједно). Студира астрономију и астрофизику у Новом Саду и врло добро зна за какав се то пут пријавила.

На прово питање Дајана није дала изричит одговор што ме је уверило да још пуно размишља о својој намјери. За рубрику Наука Б92.нет ексклузивни интервју је урадио уредник Астрономског магазина.

* АМ: Јесте ли сигурни да желите да остатак живота проведете на Марсу?

Дајана: Не знам прави одговор на ово питање, јер, с једне стране јесам, а са друге не, јер човек ни у шта не може бити потпуно сигуран. То су већ неке филозофије, у мотивационом писму које сам послала стоји много тога, као и у низу образаца које сам попунила, е сад, све зависи од оних који то буду читали. У сваком случају, један такав корак, мали-велики, за човека и човечанство, вредан је свега.

* Како сте сазнали за могућност путовања на Марс?

О програму Марс Оне сам први пут чула пре више од пола године, од своје пријатељице и колегинице са факултета. Слушајући тек неколико првих реченица о томе, знатижеља ме је заголицала, и морала сам да знам више. Посетила сам званични сајт ове организације, детаљније се упознала са самим програмом и од тада сам редовно пратила новости везане за мисију.

Шта је утицало да попуните молбу за путовање на Марс?

На попуњавање пријаве сам се одлучила истог тренутка када сам чула за мисију. Ствари због којих сам то урадила биле су моја знатижеља и наравно огромна љубав према астрономији. Ту је и оно увек присутно питање у нашим главама, "што да не?", као и сама помисао да бих заправо могла бити међу члановима посаде који ће бити први људи на Црвеној планети. Моја опсесија за одласком у Свемир неће бити угашена све док не склопим очи заувек. Знам да ћу то осећати сваког дана до краја свог живота, јер сам осећала од малена, а то је врста љубави и страсти, пламен који се не гаси, него само расте.

Који подаци се траже од кандидата за пут?

Поред стандардних, дакле лични подаци (име, презиме, адреса, контакт телефон и остало), организација од кандидата захтева да направе видео у трајању од 50 до 70 секунди, у којем ће одговорити на три питања (зашто би желели да оду на Марс; како би описали свој смисао за хумор; шта их чини савршеним кандидатима за ову мисију), затим да напишу мотивационо писмо, као и да попуне низ образаца у којима описују разне ситуације - суочавање са страхом, стресом, другим културама и слично.

Зашто желите да кренете на пут без повратка?

Сам живот је пут без повратка, зар не? Даћу одговор једним цитатом. "За двадесет година, бићете више разочарани стварима које ниста учинили него онима које јесте. Зато испловите из сигурне луке. Истражујте. Сањајте. Откријте." Марк Твен

Како замишљате живот у колонији на Марсу? Знате ли да тај живот подразумјева веома ограничен животни простор, мали број сапутника које уз то не познајете, једноличну исхрану и никакву забаву коју имате на Земљи?

Упозната сам са свим условима, читала сам о путу, о храни, о хигијени у путу, и у насеобини на Марсу, и за сада могу рећи да су услови слични онима који су постављени астронаутима на ISS-у. Планирано је да будући астронаути буду обучени за више послова, међу којима је и узгајање житарица и биљака које ће се користити у исхрани. За првих четворо људи биће обезбеђен животни простор од 200 квадратних метара, односно 50 по особи. Што се тиче сапутника, верујем да организација бира различите карактере људи, који опет морају поседовати нешто заједничко, а то су толеранција, упорност, истрајност, и тежња ка перфекцији, као и спремност на све ризике и сопствену жртву. Није битно са ког дела планете је човек и којим језиком прича, битно је оно што носи у себи.

Мислите ли да на Марсу можете да заснујете породицу?

Једини одговор који могу да дам на ово питање је да све зависи од развоја медицине, самим тим и разних истраживања која ће се вршити на Земљи, а и на Марсу. Са једне стране, чини се немогућом репродукција на другој планети, али са друге, опустимо се мало и одлутајмо поново у научну фантастику која може постати стварност, уколико људи једнога дана стварно буду населили и друге планете. И човек на Месецу је некада давно био само научна фантастика, зар не?

Колико сте упознати са Mars One мисијом? Колико са планираним условима за живот на Марсу?

Претпостављам да је за сада све што сам о мисији прочитала само теорија. На званичном сајту организације стоје све потребне информације везане за мисију, са којима сам добро упозната. Услови су наравно сурови. Међутим, у наредних 10 година, може се десити, и верујем да хоће, да се разне ствари промене, почевши од самог датума поласка, па све до планираног реалитџ схоњ-а, да ни не спомињем остале ствари техничке природе, као што су израда летелица, обука астронаута и слично. Видели смо и осетили у претходних неколико деценија и година, колико се технологија развила, а како је тај развитак прогресиван, не можемо ни замислити шта може бити створено у наредној деценији.

Шта мислите, шта би Вам на Марсу недостајало? Можда море, шуме, пољане, друштво, колачи...?

Ово је најтеже питање, много тога би ми недостајало, поред породице, кућног љубимца и пријатеља, ту су зеленило, цвркут птица, октобарски ветар, поглед на Месец, шум мора, мирис љубичица у пролеће, па и колача... Мада, можда ће "Марсовци" имати могућност прављења колача, никад се не зна!

Имате ли пријатеље? Шта они кажу на Вашу идеју да одете и не вратите се?

Имам, наравно. Мислим да су сви били веома шокирани када су чули и видели шта сам урадила, али такође знам да моји пријатељи знају све моје љубави, страсти и жеље, и да због тога имам њихову огромну подршку, што је у данашњем свету веома ретко, а и веома цењено. Недостајала бих им, као и они мени, али ово је једна мисија у којој човек мора бити спреман на потпуна одрицања, ако жели да буде део овако велике авантуре.

Ако одете на Марс, хоћете ли нам писати?

Ако одем, наравно да хоћу. Писаћу и ако останем (велики сам обожавалац Астрономског магазина).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана