Српкиња прошла у слиједећи круг на путу ка Марсу

Б92
Српкиња прошла у слиједећи круг на путу ка Марсу

Београђанка Љубинка Николић прошла је у трећи круг такмичења "Mars One" чији је крајњи циљ слање људи на Марс у својеврсном свемирском ријалити програму, са картом у једном правцу.

Компанија "Mars One" са сjедиштем у Холандији објавила је 15. фебруара списак 100 кандидата (50 мушкараца и 50 жена) који су прошли у трећи круг такмичења, преноси NBC.

Од хиљада кандидата пријављених 2013. године кроз прва два круга сужен је избор на сто одабраних који ће се надметати даље, а међу њима је и српска научница Љубинка Николић (51). Занимљиво је и то да Балкан има још једног представника у најбољих 100 кандидата, двадесетосмогодишњег Загрепчанина Марка Лукића.

"Ја сам обична особа са необичним жељама. Верујем да је све могуће. Зависна сам од вести, књишки сам мољац и отвореног сам ума. Имам две мастер дипломе, из географије са њујоршког Хантер колеџа, и из дизајна ентеријера стечену у Фиренци. Имам и диплому инжењереа геологије. Могу да анализирам и лепо аранжирам стене на Марсу. Велики сам фан СФ-а и искрено верујем да нисмо сами у универзуму. Црвена планета ће бити следећи дом за човечанство, а овог пута се надам да ћемо моћи да прођемо без ратова", навела је она на свом профилу.

За пролаз у трећи круг кандидати су морали да прођу кроз низ интервјуа са Норбертом Крафтом, лидером тима за здравствена питања у оквиру пројекта.

"То што сте један од најбољих индивидуалних кандидата не значи да сте и најбољи тимски играч, због чега се радујем што ћу пратити како кандидати напредују кроз тимски рад у предстојећим изазовима", казао је Крафт.

На списку преосталих кандидата је 39 особа из Сjеверне и Јужне Америке, 31 из Европе, 16 из Азије, 7 из Африке и 7 из Океаније. Њих чекају наредне рунде које ће се фокусирати на формирање тимова, који ће пролазити кроз тестове у условима сличним на Марсу.

Како је наведено, они ће имати тренинге у бази која изгледа иста као она која ће бити изграђена на Марсу.

>

Kompanija “Mars One

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана