Србин направио еликсир младости

Агенције

Београд - Чувени српски научник и шеф Катедре имунологије престижног америчког универзитета Аризона Јанко Николић Жугић дошао је до револуционарног проналаска. Са тимом од 20 колега који предводи открио је како да се имунолошки систем у позним годинама ојача и тако успори старење.

Ако све буде ишло по плану, овај "еликсир младости" би већ за пет година могао да буде примијењен у пракси.

- Циљ је да се искористе сва досадашња сазнања и изгради индивидуални профил имунолошког система код старијих људи. То ће бити кључ који ће одредити коме треба дати стандардне, уобичајене вакцине, на примјер сезонску вакцину против грипа, а коме ће бити неопходно дати модификоване вакцине, прилагођене ослабљеном имунолошком систему. Тренутно не постоје одобрене вакцине за старије особе, као ни одобрени третмани за имунолошко подмлађивање, али оптимистичан сам и мислим да ћемо за пет до десет година бити у стању да помогнемо старијим особама да се боре са инфекцијама, на много ефикаснији и индивидуално прилагођен начин - прича Николић Жугић.

Рад на пројекту трајао је скоро читаву деценију. Студија на мишевима рађена је више од двије године, а на људима чак шест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана