Србин Матија Ћук открио поријекло Мјесеца

Курир
Србин Матија Ћук открио поријекло Мјесеца

Кембиџ - Матија Ћук и његова колегиница са Харварда Сара Стјуарт представили су нову верзију старе теорије о настанку Мјесеца сударом Земље са другим небеским тијелом.

Овај научни двојац сматра да 90 одсто Луне чини Земљин материјал, док преостали дио потиче са друге планете.

Мјесец је настао од Земље приликом њеног судара с планетом Теом, тврде у студији објављеној у часопису Сајенс, астрофизичари Матија Ћук из Института SETI и Сара Стјуарт са Харварда.

Њихова теорија, представљена и на астрономској конференцији у Невади, привукла је велику пажњу медија широм свијета.

Матија Ћук је рођен је у Београду, гдје је завршио основну школу. У Москви је завршио средњу школу, а затим је на Београдском универзитету дипломирао астрофизику. Докторирао је на Универзитету Корнел, а затим постдокторске студије провео у Ванкуверу и на Харварду, гдје је с колегицом Стјуарт формулисао нову теорију о постанку Мјесеца.

Посљедњих годину дана Матија Ћук ради на Институту SETI у Калифорнији. Ријеч је непрофитној институцији, основаној 1984. године, с циљем истраживања свемира и потраге за ванземаљским животом.

„То је нова верзија старе теорије о судару Земље с другом планетом током настанка Сунчевог система. Та је теорија постала популарна још седамдесетих година, а донедавно се сматрало да је Месец настао од делова тог другог тела", објаснио је доктор Матија Ћук на конференцији.

У доба настанка Мјесеца, дакле, прије отприлике четири и по милијарде година, Земљина ротација је била много бржа и дан је трајао свега 2,3 сата. С толиком брзином окретања, судар с планетом Теом могао је лансирати довољно материјала да се формира Мјесец, сматрају ови стручњаци.

"Према нашој теорији, Месец је 90 одсто настао од Земљиног материјала, а само мали део потиче од друге планете.

То се слаже с мјерењима изотопа у камењу с Мјесеца које је донесено током мисија 'Аполо'. Анализом тих узорака показано је да су њихови изотопи слични изотопима у камењу на Земљи", прецизирао је Ћук, додајући да је теорија из које стоји он и Сара Стјуарт добро примљена међу научницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана