Србија добила орбиталну позицију за сателитску мрежу

Танјуг
Foto: Илустрација/Србија Данас

БЕОГРАД - Србија је добила геостационарну орбиталну позицију за ФСС и БСС сателитску мрежу, саопштило је Регулаторно тијело за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ).

Како се наводи, добијање геостационарне орбиталне позиције и одговарајућег фреквенцијског ресурса, достигнуће је од изузетног значаја за Србију и представља значајну предност, а прије свега економску корист, због смањена трошкова реализације наведених мрежа. 

"Сателитска мрежа Србије је уписана у ФСС (Fixed Satellite Service) Plan, Appendix 30B и БСС (Broadcast Satellite Service) Plan (Appendix 30/30A), што представља вриједан ресурс за реализацију и развој сателитских комуникација у Србији", пише у саопштењу.

Истиче се и да је Србија једна од малобројних земаља која има исту орбиталну позицију за будућу ФСС и БСС сателитску мрежу.

У РАТЕЛ-у подсећају да је још 2020. поднијет захтев за упис сателитске мреже Србије у ФСС План и измјену орбиталне позиције сателитске мреже Србије у БСС Плану.

"Поред тога, РАТЕЛ је иницирао и измену РР Аппендиџ 30Б, ради поједностављења поступка уписа сателитских мреже у ФСС План и на ову тему је отворена тачка дневног реда светске конференције АИ7 Топиц Е. Иницијативи РАТЕЛ-а су се придружиле и администрације Босне и Херцеговине, Хрватске, Северне Македоније, Молдавије, Грузије и Јужног Судана, које су такође поднеле захтев за упис у ФСС План", наводи се у саопштењу.

Наглашава се и да је остварење овог циља резултат учешћа представника РАТЕЛ-а на бројним међународним састанцима, ангажовања у припреми техничких и регулаторних предлога и студија, као и израде и спровођења координационих споразума са другим администрацијама.

Додаје се и да је Светска конференција о радио-комуникацијама (WRC23), у организацији Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) одржана у периоду 20. новембра до 15. децембра 2023. године у Дубаију, у Уједињеним Арапским Емиратима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана