"Спутњик ве" - први препарат против вируса корона

Срна
"Спутњик ве" - први препарат против вируса корона

БИЈЕЉИНА - Вакцина "спутњик ве", Научноистраживачког института "Гамалеја", добила је 11. августа 2020. године потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије и постала прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

"Спутњик ве" /руски: Гам-КОВИД-Вак/ јесте аденовирусна векторска вакцина против ковида 19 коју је развио руски Национални истраживачки центар епидемиологије и микробиологије "Гамалеја".

Тео је прва уопште и прва векторска вакцина против корона вируса.

Вакцина је у почетку одобрена за дистрибуцију у Русији па онда у 59 других држава.

Одобрење за употребу изазвало је критике у медијима и разне расправе у научној заједници о томе да ли је одобрење било оправдано с обзиром на недостатак обимних научних истраживања којима би се потврдила сигурност и ефикасност вакцине.

Али, 2. фебруара 2021. "Лансет", угледни научни часопис из поља медицине објавио је привремену анализу клиничког истраживања, која указује на ефикасност од 91,6 одсто "спутњика ве" без необичних контраиндикација.

Хитна масовна дистрибуција започела је у децембру 2020. у Русији, Аргентини, Бјелорусији, Мађарској, Србији, Пакистану и Уједињеним Арапским Емиратима.

Данас је "спутњик ве" једна од најсигурнијих вакцина против вируса корона.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана