СпејсИкс за ову годину планира прву комерцијалну свемирску шетњу

ГС
Foto: Илустрација

Компанија СпејсИкс је озбиљна у намјери да развије властити приватни свемирски програм, а за ову годину планира прву комерцијалну свемирску шетњу.

Оснивач компаније Shift4 и вођа мисије Inspiration4, амерички милијардер Jared Isaacman, представио је иницијативу Поларис Програм која ће укључивати до три SpaceX-ова лета у свемир с посадом. Први лет под називом Polaris Dawn планиран је за четврти квартал 2022. године те би требао подразумијевати и прву комерцијалну свемирску шетњу. Ова мисија би требала укључивати лет ракетом/летјелицом Starship.

Међу циљевима мисије Polaris Dawn је и достизање досад највише Земљине орбите, провођење здравственог истраживања и тестирања Старлинк комуникације базиране на ласеру. Isaacman ће поново бити командант мисије, док ће директор мисије Inspiration4  и ветеран Америчких зрачних снага Scott Poteet бити пилот. Два водећа инжињера операција компаније SpaceX. Anna Menon и Sarah Gillis такођр ће бити дио посаде. Улога Менон је симболичан за прелазак на приватне свемирске летове, јер је њен супруг Анил изабран за НАСА-иног астронаута, али ће она вјероватно прије њега отпутовати у свемир.

Међутим, програм зависи о могућности SpaceX-а и партнера да ријеше одређене проблеме. SpaceX мора завршити развој свемирских одијела потребних за свемирску шетњу, а Исаацманова група још увијек није одлучила колико ће чланова посаде изаћи из Starshipa. Досад је обављено неколико тестирања те је направљен значајан напредак, али развој ракетног система сљедеће генерације није увијек ишао према плану. Поларс Програм ће вјероватно имати флексибилан распоред, а могућа су и одгађања.

Упрос томе, јасно је да овај програм представља додатну нормализацију приватних свемирских летова. Поларис Програм наставља "традицију" цивилних летова које предводе милијардери, а обећава и комерцијализацију аспеката који су још увијек резервисани за владине астронауте попут свемирских шетњи и тестирања нових свемирских летјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана