СпејсИкс показао како ће изгледати лансирање Старшипа

ГС
Foto: Архива

Америчка свемирска компанија СпејсИкс показала је како ће изгледати лансирање њене ракете Старшип.

СпејсИкс и директор Илон Маск објавили су новости о Старшипу, а током презентације је демонстрирано како ће изгледати лансирање ове огромне ракете.

Прецизније, Старшип систем се састоји од летјелице Старшип на врху Супер Хеви ракете, а СпејсИкс тренутно ради на томе да се цијели систем може поново и брзо поново користити за путовања на Мјесец и Марс. Након што напусти Земљу, ракета ће се одвојити и вратити на лансирни торањ гдје ће је прихватити "руке" торња, док ће летјелица наставити путовање до своје дестинације прије него се и она у коначници врати на нашу планету.

Маск је казао да ће ракета провести у зраку укупно шест минута, двије у лету према горе и четири при спуштању, а у будућности би се овај систем могао користити поново сваки шест до осам сати за до три лансирања дневно. Из компаније кажу да је систем који је брз и употребљив више пута кључан за истраживање звијезда, а говорио је и о "пуњењу горива у орбити" јер Раптор мотори ракете користе течни кисик који је потребан за дуге летове.

Ракета Супер Хеви је бустер с више него двоструко већим потиском од ракете Сатурн В, која је засад највеће лансирана у свемир. У тренутној верзији Супер Хевy има 29 Раптор мотора, али би се тај број требао повећати на 33. Ријеч је о другој верзији Раптор мотора која доноси потпуни редизајн, која кошта двоструко мање и којој је потребно мање дијелова. СпејсИкс може производити пет до шест бустера/мотора седмично у овом тренутку, али већ сљедећег мјесеца би тај број могао бити повећан на седам.

Осим што може понијети у свемир стотине тона терета, Старшип би могао донијети револуцију у свемирска путовања ако СпејсИкс заиста учини лансирања приступачним како то Маск најављује. Он је открио да би лансирање Старшипа могло коштати мање од 10 милиона долара по лету и то за двије или три године. Јасно је да је ријеч о драстично мањој цифри у односу на трошкове лансирања ракете Фалкон 9 који износе око 60 милиона долара.

СпејсИкс жели лансирати Старшип из постројења у Boca Chici  у Тексасу под називом Старбаз, гдје производи прототип ракете. Ракета тек треба добити дозволу Федералне администрације за авијацију, а Маск је казао да не зна како ствари стоје с овом агенцијом тренутно. Но, ипак постоје назнаке да би еколошко процјена Старбаза могла бити обављена у марту, а СпејсИкс очекује да ракета до тада буде спремна. Стога би први орбитални тесни лет могао бити обављен у блиској будућности, перноси портал Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана