Спејс Икс полетио с храном и мравима

Тањуг
Спејс Икс полетио с храном и мравима

Спејс Икс испорука у којој су, између осталог, мрави, авокадо, сладолед и роботска рука величине човјека лансирана је данас према међународној свемирској станици (ИСС).

Испорука која треба да стигне у понедјељак је 23. коју америчка комерцијална свемирска компанија “Спејс Икс” (СпацеЏ) власника Илона Маска обавља за НАСА за нешто мање од једне деценије, преноси АП.

Ракета Фалкон (Соко) је јутрос лансирана из НАСА Кенеди свемирског центра на Флориди како би подигла капсулу Драгон (Змај) која носи више од 2.170 килограма залиха и експеримената, као и свјежу храну, укључујући авокадо, лимун, па чак и сладолед за седам астронаута свемирске станице.

Извиђачи су послали мраве, рачиће и биљке потребне за експерименте, док научници са Универзитета у Висконсину шаљу сјеме мале цвјетнице која се користи у генетским истраживањима, а такође узорци бетона, соларних ћелија и других материјала који такође стижу ће бити подвргнути бестежинском стању.

Летјелица носи и експерименталну роботску руку једне јапанске компаније која ће покушати да спаја предмете у орбити и обавља друге свакодневне послове које обично обављају астронаути, а први тестови ће се обавити унутар свемирске станице.

Данашње лансирање је други покушај слања летјелице “Спејс Икс” са овим теретом, након што је јучерашњи покушај спријечило олујно вријеме.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана