Спејс Икс покреће сателите за приказивање огласа

ГС
Foto: Илустрација

Спејс Икс сарађује са канадским технолошким стартапом за лансирање дигиталног билборда у орбиту.

Самуел Рид, извршни директор и суоснивач Геометријске енергетске корпорације (ГЕЦ), рекао је да његова компанија сарађује са Спејс Икс-ом како би лансирала мали огласни сателит у свемир, наводи Инсидер.

Сателит цће са једне стране имати екран на којем цће људи и компаније моцћи да поставе своје логотипе и огласе, заједно са "селфие штапом" који ће снимати фотографије огласа са Земљом у позадини. Срећом, систем неће бити видљив са земље – мада су други размишљали и о таквом систему.

– Можда постоје компаније које желе да прикажу свој логотип или би то могло бити мало више лично и умјетнички – рекао је Реид за Инсидер.

– Можда ће се Цоца-Цола и Пепси борити око свог логотипа и боље позиције у орбити.

Процес куповине огласног простора на сателиту је помало сложен, али прилично занимљив. Прво, свако ће моцћи да купи простор за дигитално оглашавање све док плацћате више него што неко други лицитира.

– Покушавам да постигнем нешто што може демократизовати приступ свемиру и омогућити децентрализовано учешће – рекао је Рид.

– Надајмо се да људи не троше новац на нешто неприкладно или увредљиво. То ипак не бисмо допустили.

Такође ћете морати да купите жетоне да бисте уложили простор у пикселима на сателиту. Gama,која одређује освјетљеност екрана; Kappa,која одређује боју; Beta, koja oдређује Х координату; Rhoe, који одређује Y координату ; i Xi,који одређује вријеме приказивања огласа.

Људи ће такође моћи да купују жетоне користећи криптовалуте. Рид је рекао да жели да на крају Догекоин буде прихватљив облик плаћања, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана