SpaceX лансирао нову групу сателита интернет мреже Старлинк

Кликс
Foto: принтскрин

Компанија SpaceX успјешно је лансирала нову групу сателита своје Старлинк интернет мреже.

Ново лансирање је услиједило након "техничке трагедије" за компанију у којој је изгубљено 38 Старлинк сателита.

Лансирање је било могуће пратити уживо путем Јутуба, а ракета Фалцон 9 је успјешно лансирана те је са собом понијела 46 сателита који ће бити додани постојећим у Старлинк констелацији.

Тиме SpaceX наставља тамо гдје је стао након што је раније овог мјесеца изгубио 38 од 49 лансираних сателита због геомагнетске олује.

Око девет минута након полијетања прва фаза ракете Фалкон 9 се вратима у атмосферу те савршено слетјела на дрон брод "А Сортфал оф Гравитас" у Атлантском океану, неколико стотина километара од обале Флориде.

Лансирање је требало првобитно бити обављено у недјељу, али одгођено је за један дан због неповољног времена за спуштање ракете на дрон брод.

Ово је укупно четврто лансирање Старлинк сателита у 2022. години, два су обављена у јануару, а два у фебруару.  је претрпио и штету због магнетне олује која је спријечила сатеите да дођу до својих позиција. Они су на крају отписани те су сагорјели у атмосфери.

Сателита је све више, а америчка свемирска агенција НАСА упозорава на могућност судара у свемиру. Тренутно НАСА прати 25.000 објеката у орбити, а сви имају потенцијал да постану свемирски отпад.

Свемирски отпад се креће великом брзином и представља опасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана