SpaceBok је први четвероноги робот дизајниран за Марс

ГС
SpaceBok је први четвероноги робот дизајниран за Марс

Сваки робот који је слетио на Марс, укључујући најновији Perseverance, има једну заједничку карактеристику, а то су точкови. Међутим, то ће се промијенити.

SpaceBok је четвероножни робот који су развили научници с истраживачког универзитета ЕТХ Цирих и Института Макс Планк у Нјемачкој. 

Робот је првобитно био намијењен за мисију на Мјесецу те је замишљено да хода на исти начин као и астронаути из мисије Аполо, међутим, концепт се мијења и прилагођава Марсу, гдје је терен другачији, а гравитација снажнија. Циљ је да робот буде стабилнији. 

Тим научника је тестирао различита рјешења, мала стопала попут копита, равна и округла стопала.

Како се истраживања на Марсу базирају на кратерима, ровер Марс Perseverance је слетио у кратер Језеро јер се вјерује да се ту некада налазила насељива ријечна долина. 

Стога научници тестирају SpaceBok на стјеновитом терену како би се симулирала површина Марса.

Иако су роботи с точковима стабилнији, због чега се користе за истраживања других свјетова, они с ногама имају већи потенцијал да дођу на локације иначе недоступне оним с точковима.

НАСА хеликоптер Ingenuity има велики потенцијал за истраживање Марса, али би робот с четири ноге у теорији омогућио детаљније истраживање стјеновитог терена и система пећина на Марсу. 

Демонстрације су показале да се робот креће и пење на терену сличном оном на Марсу, а да при томе не пада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана