Сонда премазана животињским угљем путује до Сунца

Агенције
Сонда премазана животињским угљем путује до Сунца

Париз - Пигмент који је некада давно праисторијски човјек користио да би осликао зидове пећина, помоћи ће у заштити беспилотне летјелице која ће бити послата у близини Сунца, саопштила је данас Европска свемирска агенција (ЕСА).

Соларни орбитер, сонда која ће бити лансирана 2017. са задатком да истражује Сунце, биће премазана црним калцијумом фосфатом како би се заштитила од врелине сунчевих зрака.

Како преноси АФП, премаз је направљен од угља насталог сагоријевањем костију, помоћу којег је прије 30.000 година наш далеки предак осликао зидове пећине Шове, на југу Француске.

Соларни орбитер ће се приближити Сунцу на око 42 милиона километара, гдје температура достиже 520 степени Целзијуса.

Да би преживјела у том пакленом окружењу, сонда ће бити заштићена вишеслојним оклопом од титанијума чија боја мора да остане непромијењена током цијелог трајања мисије.

Свака, и најмања промјена у термо-оптичким својствима оклопа - начин на који рефлектује и апсорбује соларну радијацију, могла би да "спржи" осјетљиве инструменте сонде.

Угаљ од спаљених костију је одлично рјешење јер је његова тамно црна боја изузетно стабилна, сматрају научници ЕСА.

Током тестирања, боја је излагана сунчевој и ултраљубичастој радијацији, а успјешно је изведен и тест са љепљивом траком који се спроводи како би се видјело да ли се приликом одљепљивања траке боја љушти.

Угаљ од костију, тзв. "животињски угаљ", користи се у свакодневном животу - од производње ђубрива, преко пурификације бијелог шећера до филтрирања тешких метала из воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана