Соларне олује: Колико су опасне по људе, интернет и сателите

Б92
Foto: илустрација

Астрофизичар Јован Алексић сматра да је у питању "сасвим нормална појава".


Научници имају подијељено мишљење о томе да ли јака соларна олуја може да оштети комуникације на Земљи и доведе до великих финансијских губитака.

Нова олуја, према процјенама стручњака, осјетиће се на земљи у четвртак, 14. априла 2022.

Посљдица је изненадне експлозије потпуно неактивне, "мртве" сунчеве пега, означене као АР2987. Приликом експлозије 11. априла избацила је огромне количине соларног материјала који је кренуо у правцу Земље.

Коронална експлозија из неактивне сунчеве пеге АР2987, према подацима Центра за прогнозу свемирских временских прилика (СпацеWеатхер.цом) избацила је велику количину радијативног зрачења ван короне, и велике количине плазме која би могла да изазове интензивнију сјеверну свјетлост у горњим слојевима Земљине атмосфере.

Али како на нас могу да утичу појаве које се дешавају дубоко у свемиру, више милиона километара далеко од Земље?

Велики број подводних мина близу обале Вијетнама, мистериозно је експлодирао 1972. године.

Недавно је потврђено да је активирање мина изазвала соларна олуја, која, како у ауторском тексту за ББЦ тврди професор Крис Скот са Универзитета у Редингу у Великој Британији, може значајно да поремети земљино магнетно поље.

"Слична појава би данас могла да има озбиљније посљедице - утицала би на технологију од које зависимо, попут сателита и електричних мрежа", сматра Скот.
Са друге стране, Јован Алексић, астрофизичар и члан Астрономског друштва Руђер Бошковић, каже да су привремени прекиди електроенергетских и телекомуникационих система "најгоре што може да се деси".

"То је једна нормална појава која не може да уништи живи свет на Земљи. Постоји од памтивека и постојаће и надаље", рекао је раније Алексић за ББЦ на српском.

Како настају соларне олује?

Сунце представља згуснуту масу плазме - густу ватру - коју обуздава магнетно поље.

Оно функционише попут магнетног кавеза, објашњава српски астрофизичар.

"Када је Сунце мирно, магнетни кавез је затворен и ништа из њега не цури. Међутим, временом се магнетни кавез негде мало истањи, па сунчева плазма хоће да излети напоље", каже Алексић.

Када мангенти кавез попусти, долази до сунчевих ерупција.

Према ријечима професора Скота, свака соларана олуја има енергију 100.000 пута јачу од светског нуклеарног арсенала, само што се она распршује у свим правцима у огромном простору у свемиру.

"Уколико је сунчева плазма усмјерена ка Земљи и стигне до наше планете, то може довести до одређених последица", истиче Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана