Соларна олуја је замало спржила Земљу 2012. године

Klix.ba
Соларна олуја је замало спржила Земљу 2012. године

Масивна соларна олуја забиљежена у јулу 2012. године била је много интензивнија него што се то раније вјеровало, а прошла је кроз орбиту Земље. Срећом по нас, Земља је тада била с друге стране Сунца и тако избјегла потпуни хаос.

Да је соларна олуја погодила Земљу, соларни "рафали" би дословно обавили земљу магнетним "ватрометом", који би представљао највећу магнетну олују икада. Овај ватромет би прекинуо електричну мрежу и онеспособио сателите и тако би нас оставио у "глобалном мраку" без телекомуникација и GPS-а. То би трајало вjероватно годинама.

У новом истраживању се наводи да смо избjегли велики магнетни метак прије двије године.

Соларна суперолуја је срећом веома ријетка појава, али да нас је погодила, уништила би сву нашу електромагнетну инфраструктуру.

Соларна олуја која је Земљу погодила 1859. године онеспособила је телеграфску мрежу на један дан, а чак је "шокирала" и операторе. Ради се о много слабијој олуји у односу на 2012. годину, али је и она прекинула канадску електричну мрежу, због чега је шест милиона људи остало без струје девет сати.

Љепота соларне олује нас никако не смије завести и прикрити њену опасност, тврде научници. Ако би се икада поновила, Земља би остала у мраку. Олују су научници описали као енергију у виду вијугавих ужади магнетног поља, која би се помјешала с нашим.

Олуја је била орјентисана тако да промјени наше магнетно поље. Имала је велику брзину, а производила је дуготрајно, према југу усмјерено, магнетно поље, које би нас оставило у мраку вјероватно годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана