Шокантно откриће научника: Један тест трудноће може оштетити фетус

GS
Foto: WSMC

Хормонска таблета примодос за тестирање трудноће може оштетити фетус код неких трудница, показала је нова студија шведских научника.

Ова таблета престала се користити још 1978. године.

Таблете примодос

Научна студија је покренута након што је наводна жртва лијека покренула судски спор против произвођача таблете примодос, хормонске пилуле која је највише кориштена током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека и шведског министарства здравства, преноси Sky News.

Овај извјештај који је урадио шведски професор фармакологије и токсикологије открива да је кориштене таблете примодос могло оштетити фетус на сличан начин као и неки лијекови за прекид трудноће.

Професор Бенгт Даниелсон, који се 35 година бави проучавањем сигурности лијекова и тератологијом (наука која се бави абнормалностима физиолошког развоја), провео је двије године анализирајући податке из студија о хормонским тестовима трудноће (ХПТ) и закључио да овај препарат има потенцијал да изазове низ урођених проблема удова, скелетне малформације и кардиоваскуларне дефекте.

 Неуспјели процес

Међутим, студија професора Даниелсона сугерише да ХПТ имају потенцијал и за трећи исход - да започну неуспјели процес абортуса, што доводи до контракција матернице и крварења код неких трудница, највјероватније оних жена које имају природно нижи ниво хормона прогестерона током трудноће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана