Шокантно откриће археолога: Вавилонске плочице откривају стравичне судбине краљева

ГС
Foto: Илустрација

Археолози су недавно превели текст на глиненим плочицама из древне Вавилоније које се већ више од једног вијјека налазе у Британском музеју.

На неколико плочица се налазило злокобно упозорење: Када Месец потпуно уђе у Земљину сјенку, краљ ће умријети.

Археолози Ендру Џорџ и Јунко Танигучи превели су 61 знак са четири плочице, које вјероватно потичу из древног града Сипара, који је у 17. и 18. вијеку прије Христа био смјештен на подручју данашњег Ирака.

Ради се о најстаријим познатим "пророчанствима" из Вавилоније која су повезана с помрачењем Мјесеца.

Наиме, ова древна култура у Месопотамији била је позната по својим астролошким прорицањима. Вавилонски "астрономи" су пажљиво пратили Месец и планете сматрајући да та небеска тијела контролишу богови и да се помоћу њих може прорицати будућност.

"Посматрање небеских знамења била је озбиљна ствар у политичком смислу. Постоје бројни докази да се у каснијим раздобљима астрологија користила за заштиту краља, како би се његово понашање регулисало у складу са жељама богова," казао је Џорџ, а преноси Сајенс Алерт.

Краљеви савјетници су били одговорни за посматрање ноћног неба. Ако су предвиђања била лоша, онда су жртвовали животињу како би утврдили ниво опасности. Ако би упозорења потрајала, проводили су ритуале током којих су протјеривали зле духове.

Новопреведени текстови указују на сложеност овог организованог система "упозорења", као и колико су краљеви савјетници озбиљно схватали своје пророчке дужности. Према вавилонским плочицама, помрачење током јутарње страже указује на крај династије, а током вечерње на долазак епидемије, пише Б92.

На њима се може видјети разрађена метода организовања знамења помрачења Мјесеца према добу ноћи и дана, мјесецу и трајању самог помрачења. Међу неким пророчанствима су била упозорења као "краљев брат ће се побунити и заузети престо" и "киша ће нестати с неба".

Нека су била невјероватно специфична - "пас ће полудјети и нико кога угризе, било мушко или женско, неће преживјети".

Истраживање назива Old Babylonian Lunar-Eclipse Omen Tablets in the British Museum објављено је у часопису Journal of Cuneiform Studies. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана