“Сојуз” се спустио у Казахстан

Агенције
“Сојуз” се спустио у Казахстан

Москва - Руска свемирска капсула “Сојуз” спустила се данас у степу у Казахстану и вратила на Земљу три астронаута који су провели четири мјесеца на Међународној свемирској станици (МСС), преносе агенције.

Капсула са америчким астронаутом Џозефом Акабом и руским космонаутима Генадијем Падалком и Сергејем Ревином спустила се кроз атмосферу уз помоћ падобрана, а приземљила активирањем мотора за слијетање.

- Савршено приземљење - рекао је коментатор америчке NASA када је капсула полегла на страну у казахстанској степи, док су јој се приближавали хеликоптери, пренио је Ројтерс.

Падалка, ветеран свемирских мисија, сакупио је 711 дана у орбити и постао четврти најискуснији астронаут у историји.

Он је данас први изашао из “Сојуза”.

- Осјећам се одлично. Ово ми је био четврти лет, па ми више ништа није необично - рекао је с осмијехом Падалка, који је, док је пио чај, био умотан у плаво ћебе послије слијетања.

Током боравка на МСС, Падалка је обавио шесточасовну свемирску шетњу 20. августа да би премјестио спољну дизалицу, лансирао мали научни сателит и уградио штитове од микрометеорида на командни модул “Звијезда”.

Он и остала два члана посаде Акаба и Ревин потписали су се на капсулу “Сојуз”, која ће сада, са траговима чађи од проласка кроз атмосферу”, бити изложена у једном руском музеју.

Посада се вратила на Земљу послије 123 дана на МСС-у, орбиталном комплексу вриједном 100 милијарди долара, у чијем одржавању и раду учествује 15 земаља.

Станица кружи око планете на висини од 385 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана