Снимљена прва и једина бијела орка на свијету VIDEO

Aгенције
Снимљена прва и једина бијела орка на свијету VIDEO

Москва - Руски научници су ових дана објавили снимак првог одраслог бијелог кита убице. Одрасли мужјак који је добио име Санта Леда, снимљен је недалеко од Камчатке на истоку Русије.

Научници су и раније знали да виђају бијеле китове различитих врста, међутим, међу оркама су до сада уочени само бијели младунци. Један од њих имао је ријетку генетску болест од које је угинуо у канадском акваријуму 1972.

Одрасли бијели примјерак снимљен је током крстарења руских научника и студената под вођством Ериха Хојта, дугогодишњег истраживача орки, заштитника природе, писца и научног сарадника у удружењу "Whale and Dolphin Concervation Society" (WDCS).

 "Видjели смо још двије бијеле орке у Русији, међутим, оне су биле младе, а ово нам је био први сусрет с одраслим китом", рекао је Хојта.

"Има леђно пераје дуго два метра, што значи да је стар најмање 16 година. Заправо пераје је мало нагрижено, па би могао бити и старији."

Орке сазријевају с 15-ак година, а мужјаци могу да доживе и 60, мада им је уобичајени животни вијек 30.

Узрок бијеле пигментације Санте Леда није познат. Бијела орка која је угинула у заточеништву, Чима, имала је Чедиак-Хигашијев синдром, генетско стање које узрокује дјелимични албинизам, али и низ других медицинских компликација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана