Шкотски научници: Човјек је генетска грешка

mtsmondo
Шкотски научници: Човјек је генетска грешка

Према најновијим истраживањима шкотских научника, човјек је генетска грешка!? Прије више од 500 милиона година бескичмењаци на дну океана преживјели су два узастопна удвајања ДНК – дошло је до "грешке", која је на крају резултирала еволуцијом човјека и многих других животиња.

Из закључака научника на основу истраживања бјеланчевине човјека може се закључити да је организам који је доживио мутације био "копљаш" и тако се дошло до одређења времена поменутих мутација.

Изучавање тог питања објашњава појаву и развој многих болести својствених човјеку, а будућа истраживања ће помоћи у њиховом лијечењу и предвиђању.

 Научници су нашли и одговор биолошке загонетке зашто жене живе дуже од мушкараца.

Ствар је у малим „енергетским пакетима" у ћелијама, који обезбјеђују мутације опасније за мушкарце него за жене", пише "Индипендент".

Истраживања су утврдила да мутације (веома важних за живот) митохондрија, које одговарају за претварање хране у енергију, имају тенденцију да нестану ако представљају опасност за жене и тенденцију да се очувају ако представљају опасност за мушкарце.

И све то зато што процес природне селекције игра улогу само код жена, јер дјете насљеђује митохондрије од мајке.

Јапански биолог Јутака Ханазоно чврсто је убјеђен да ће у најскорије вријеме бити ријешен проблем дефицита донаторских органа те да ће улогу донатора преузети клониране овце!?

У току истраживања, научник је у организму овце "одгојио" органе за болесне шимпанзе, који успјешно функционишу послије пресађивања.

Према ријечима јапанског научника, већ за неколико година од примата се може прећи на људе. А то значи да овце могу да постану "живо складиште" за људе којима је потребна трнасплантација срца, бубрега као и коже.

Жвака лоша за памћење

Научници са Универзитета у Кардифу, послије низа истраживања, закључили су да жвака лоше утиче на меморију и навике памћења чојвека. Она спречава процес записа информације у мозак.

Људи који су жвакали жваку теже су памтили догађаје, слова и бројеве у предложеном низу.

Научници сматрају да покрети којим је пропраћено жвакање сметају мозгу да упамти серију слова и бројева.Истраживање говори о томе да човјек тешко ријешава два и више задатка истовремено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана