Сjеверни пол је сада језеро

Aгенције
Сjеверни пол је сада језеро

Ако погледате слику доле (или горе) и помислите да ове фотографије Сjеверног пола више личе на слике неког језера него на снијегом и ледом покривен терен - онда је то вјероватно звог тога што се Сјеверни пол заиста истопио.

Мада, све ово није толико драматично, као што на први поглед изгледа или звучи. Током априла на Арктик је пао девети највећи снијег у историји, а сњежни покривач је био тог обима да су многи били шокирани. Али, током маја, температура се повећала и скоро половина снега се истопила.

Током јула температура је наставила да расте - и то више него што је било очекивано: 1-3°Ц више. Ове фотографије, преузете са Опсерваторије која прати промјену климе на Сјеверном полу, показују како се снијег топи и повлачи и то у периоду од 30. јуна до 25. јула.

Битно је истаћи да ово није први пут да се "појавило" језеро на Сјеверном полу, а није чак ни најгори случај ове врсте. Такође, језеро се не протеже преко цијеле ледене коре, већ само на једном мјесту, а не би требало ни да се извлаче неки генерални закључци о промјени климе. Али, зато сви можемо да се запитамо куда иде наша планета и шта нас очекује за коју годину.

Izvor: 444 via Cink

 

The North Pole Is Now a Lake

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана