Сјевенри пол: 10 забавних чињеница

nbcnews
Сјевенри пол: 10 забавних чињеница

Кад кажете Сјевенри пол многи помисле на Дједа Мраза али да ли сте знали да је ова дестинација „врућа тема" међународних интрига? Или да има посебну везу са једнорозима? Ево 10 најзабавнијих чињеница о најмитскијем мјесту на свијету.

Од када су га 1909. открили Роберт Е. Пири, Метју Хенсон и четворица Ескима, Сјевенри пол је предмет међународног спора - неколико земаља се бори за стицање власништва над његовим подземним нафтним резервама. Можете га обићи и сами као дио експедиције.

1. Постоје два сјеверна пола

За разлику од Јужног пола, који се простире на континенту Антарктирку, испод Сјеверног пола нема земље већ плутајуће арктичке ледене плоче која се шири зими а скупља за половину љети.

Да ствари буду још компликованије, постоје двије дефиниције Сјеверног пола. Прва је - сјеверни магнетски пол што је, буквално, магнетски феномен који се мијења у току дана у завосност од промена под Земљином кором. А постоји и сјеверни земаљски пол - то је фиксна тачка која означава врх Земљине кугле.

Како год да га дефинишете, глобално загријевање је и даље проблем овдје - како се ледени покривач топи, ниво мора расте и уништава станишта бијелих медведа и других животиња које овде бораве.

2. Предмет је међународног спора

Трећина нетакнутих нафтних резеври лежи управо у Арктичком кругу. Америчко геолошко истраживање процијењује да је количина и већа, јер тај регион није до краја истражен.

Ствари компликује чињеница да многе земље полажу право на Арктички круг - Русија, Канада, Норвешка, Данска (преко Гренланда) и САД (преко Аљаске). Свака земља има право да истражује потенцијалне резерве у пречнику од 320 км од својих обала али је 2007. Русија уз помоћ мини подморнице поставила заставу своје земље на дну Арктичког океана у покушају да истакне своје претендовање на ту област и њене природне ресурсе - овај потез одбиле су УН и тренутно све земље раде на постизању рјешења.

3. Сјевенри пол има годишња доба

Баш као и свуда на свијету, температуре зависе од доба године. Сјевенри пол је најтоплији у јулу, ако под топлотом сматрате смрзавање, јер је тада око 0° Ц, а у фебруару температура умије да се спусти и до -43° Ц. И количина обданице зависи од доба године. Аљаска, Норвешка и друге земље Арктичког круга имају шест мјесеци светла и шест мјесеци скоро тоталног мрака.

4. Ипак, то није најхладније мјесто на свијету

Можда ће вас шокирати, али Сјевенри пол није најхладнији на Земљи - Јужни пол носи ту титулу (зими умије да буде и око -60° Ц). Антарктик (Јужни пол) је највиши континент на свијету јер се налази на дебелој леденој плочи која је, опет, на земљаној подлози и досеже висину од 2,7 км од нивоа мора.

Сјевенри пол је сачињен од танког арктичког леда, једва на 30цм надморске висине.

5. Тамо има живота

Иако би већина људи услове живота сматрала пресуровим, у сјеверним дијеловима Канаде и на Аљасци живе племена Инуита. Од животиња овде можете наћи бијеле медјведе, орке, грбаве китове и белуге, поларну лисицу и свалбардског ирваса. Али на Сјеврном полу нећете наћи пингвине - они живе на Јужном полу. На Арктику живе неке врсте летећих птица налик пингвинима.

 

6. Деда Мраз није једини лик из легенди

Да ли сте знали да створење које је инспирисало митове о једнорозима долази са Сјеверног пола? Нарвал, мали кит који живи у хладним водама Арктичког круга, има копљасту кљуву дугу 1,8-3 м, што му је дало назив „једнорога мора".

У 16. вијеку вјеровало се да нарвали имају магичне моћи и да лијече болести. Данас је популација у опадању, због лова (Инуити их користе за месо, кљове и кожу богату витамином Ц), климатских промјена и риболова иверка, њиховог главног извора прехране.

7. Радионица Деда Мраза не налази се овдје, већ у близини

Деда Мразова радионица није на Сјеверном полу, већ у финској Лапонији. У граду Рованиеми током цијеле године можете посјетити Деда Мразово село, слати му писма и то чак из његове поште (имају маркице Арктичког круга) и поводити вријеме у Деда Мразовом парку.

Можете посјетити и ирвасе на оближњој Сирмако породичној фарми ирваса.

8. И ви можете обићи Сјевенри пол

Можда није баш јефтина дестинација, али арктичка авантура је изводљива ствар. Quark Expeditions нуди различите туре са поласцима из Норвешке или Русије, по цијени од 4.995 $ до 23.995$ по особи.

Ако идете између јуна и половине јула видјећете бијеле медведе и моржеве у природном окружењу, а између половине јула и половине августа дивићете се арктичкој флори у пуном цвату.

Од средине августа до септембра у првом плану су птице које лете на југ.

9. Има извора топле воде

И у хладном Арктичком кругу можете наћи изворе топле воде - на Аљасци, у Норвешкој, Исланду и Русији - један термални извор се налази у Ојмјакону у Сибиру, најхладнијем граду на Земљи.

10. Сваке године организује се маратон

Маратон Сјеверног пола рекламира се као најхладнији маратон ан свијету. Одржава се сваке године од 2002.

Прошле године учествовало је 255 људи из 38 земаља. Слиједећи ће бити одржан 9. априла 2013. и коштаће 15.561$ по учеснику - у цијену је укључен смјештај у Спитсбергену на Гренланду прије и после трке, повратна авионска карта до кампа на Сјеверном полу, хеликоптерски превоз по поларној регији, медаље и DVD за успомену.

Али право да се хвалите овом аванторм је непроцијењиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана