Сир се прави већ 7.500 година

Агенције
Сир се прави већ 7.500 година

Научници са Универзитета у Бристолу су, проучавајући остатке керамичких посуда у Пољској, пронашли доказе да је сир први пут произведен прије најмање 7.500 година, преноси Танјуг.

Досад стручњаци нису били сигурни да ли су се 34 керамичка сита користила за производњу сира, пива или меда, али је хемијска анализа показала присуство остатака млијечне масноће, што указује на то да су се сита користила за раздвајање сира од сурутке у процесу производње сира, пренијела је агенција AП.

- Постоје веома увјерљиви форензички докази да пронађене посуде имају везе са производњом сира - каже Ричард Евершед, научник са Универзитета у Бристолу, који је заједно са групом колега спровео анализу.

Евершед и колеге нису били сигурни какво је млијеко коришћено за производњу сира, али је додао да је у близини налазишта посуда пронађен велики број костију крава.

До открића керамичких посуда у Пољској стручњаци су углавном сматрали да је сир први пут направљен у Турској прије око 2.000 година, али нису имали дефинитиван доказ за то.

Професор нутриционизма са Универзитета у Вермонту Пол Киндштет, који није учествовао у студији, изјавио је да је откриће процеса производње сира имало велику важност за људе у доба неолита јер им је омогућило да млијеко претворе у облик који ће им обезбиједити неопходне калорије, протеине и минерале.
У то доба је одрасло становништво углавном било нетолерантно на лактозу, протеин из млијека, па је прављење производа са мање лактозе, као што је сир, омогућио свима да уживају у храњивим састојцима из млијека, истакао је Киндштет, који је додао да је први сир личио на рикоту или сремски сир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана