Синтетичка вакцина без вируса

Aгенције
Синтетичка вакцина без вируса

Лондон - Британски научници развили су методу за прављење потпуно синтетичке вакцине која не садржи живе вирусе, што значи да је много безбједнија од традиционалне вакцине, преносе агенције.

Производња вакцина против заразних вируса је потенцијално опасан посао, због чега произвођачи морају да раде под веома строгим условима контроле, да им патогени не би умакли.

Прототип нове вакцине против животињске болести слинавке и шапа много је стабилнији од стандардне вакцине и може да проведе изван фрижидера велики број сати, а да задржи дјелотворност.

То би могло да ријеши највећи проблем за масовну примјену вакцина у земљама трећег свијета, пренио је Би-Би-Си.

Нова вакцина је резултат заједничког рада научника са универзитета у Оксфорду и Редингу, као и стручњака са Института "Прибрајт".

- За разлику од традиционалних вакцина, не постоји могућност да се празна љуштура вируса врати у заразну форму - изјавио је учесник пројекта Дејв Стјуарт, професор структурне биологије на Универзитету "Оксфорд".

Он је додао да се иста технологија може пренијети на друге вирусе из исте породице, попут вируса дјечије парализе.

Циљ синтетичке вакцине је исти као и код традиционалне - да имунолошки систем препозна спољну љуску и уништи патоген прије него што он стигне да се веже за људске ћелије и у њега унесе свој генетички материјал.

Научници су направили синтетичку љуску вируса, али без патогеног садржаја, односно генетичког материјала који вирусу служи за репликацију и ширење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана