Шимпанзе имају боље памћење од људи

Агенције
Шимпанзе имају боље памћење од људи

Шимпанзе много боље рјешавају сложене тестове памћења него људи, показала је вишегодишња јапанска студија.

У разговору за “Гардијан” приматолог Тетсуро Мацузава, професор на Универзитеу у Кјоту, рекао је да је након готово четири деценије истраживања дошао до необоривог закључка да шимпанзе имају много боље краткорочно памћење од људи.

“На темељу когнитивних тестова закључили смо да шимпанзе имају изузетно памћење', рекао је Мацузава. 'Већ на први поглед могу да запамте ствари', додао је.

Јапански научник вјерује да су људи, како су развијали одређене сазнајне способности попут језика, губили супериорне могућности памћења древних заједничких предака мајмуна и људи.

“Наши су преци можда имали чак и фотографско памћење али су га изгубили током еволуције како би развили нове вјештине.

Да бисмо добили нешто, морамо нешто и да изгубимо”, објаснио је. Мацузава је 2007. године објавио истраживање у којем је упоредио памћење студената с памћењем одрасле женке шимпанзе и њена три петогодишња младунца. Учесницима тестова су на екрану осјетљивом на додир на различитим позицијама били приказивани бројеви од 1 до 9. Мајмуни су прије испита научили поредак бројева од мањих према већима. Младе шимпанзе успјеле су да запамте локације бројева боље од људи и своје старије мајке.

Младунци, а нароћито Ајуму који данас има 13 година, постигли су одличне резултате чак и када су тестови касније додатно закомпликовани, скуп бројева повећан на 19, а вријеме за њихово рјешавање скраћено.

Стручњаци сматрају да оваква радна меморија мајмунима, који с нама дијеле 98,8 посто гена, омогућује да се успјешно крећу кроз густе шумске крошње и у њима проналазе воће. Такође им помаже да донесу тактичке одлуке када се суоче с противничким групама шимпанзи.

“Оне морају да виде колико је противника пред њима и одлуче хоће ли да крену напред или да стану. Ове одлуке могу бити питање живота или смрти', објаснио је јапански приматолог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана