Шесто чуло постоји, али није оно што мислите

Huffington post
Шесто чуло постоји, али није оно што мислите

Било да је у питању одређивање броја бродова на пучини, или броја кексића у тегли, људски мозак има „мапу” за перцепцију бројева, тврди ново истраживање.

Познато је да постоје топографске мапе људског мозга за примарна чула као што су вид, слух и додир, међутим, ово је први пут да је прпонађена мапа за бројеве или бројно чуло. Распоред унутар ове мапе дозвољава најефикаснију комуникацију између неурона који обављају сличне задатке.

Истраживања на мајмунима показала су да су одређени неурони у паријеталном кортексу, који се налази у задњем дијелу мозга, постали активни када су животиње посматрале одређени број предмета. Ова истраживања нису пронашла бројно чуло, иако научници већ неко вријеме сумњају у његово постојање.

У најновијој студији, научници су скенирали мозгове људи којима су приказивани одређени распореди тачака који су варираил у свом броју.

Паријетални кортекс реагова је на оев распореде тачака на организован начин – мањи бројеви тачака били су представљени у једном дијелу, док су већи били представљени у другом.

Мозак се у тој прилици понашао као абакус – мапирао је и сортирао бројеве у простору.

Ова сазнања, објављена у журналу „Сциенце”, показују да се више когнитивне функције врло вјероватно ослањају на исти организационе принципе као и сензорни системи.

Као што је случај са препознавањем лица, које је знатно теже, објекти који изгледају слично могу се груписати заједно у мозгу.

У овим топографским мапама, већи дио мозга био је посвећен перцепцији мањих бројева, што се поклапа са ранијим истраживањима да ово чуло повезано са бројевима постаје мање прецизно како се број предмета повећава.

Међутим, ово „шесто чуло” се разликује од математичке способности или симболизма пошто се односи само на бројчано стање.

Ово чуло није подједнако заступљено. У најекстремнијим случајевима постоје особе, попут оних аутистичних, које су у стању да само погледају гомилу штапића и да одмах знају колико их има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана