Шест славних женских изума

Агенције
Шест славних женских изума

Вашингтон - Када је ријеч о изумима који су промијенили историју прво што нам падне на памет су мушка имена - Никола Тесла, Томас Едисон, Леонардо Да Винчи и Алфред Нобел, преносе агенције.

Међутим, шта је са довитљивим женама и да ли знамо ко су оне?

1. Брисачи на аутомобилу

Мери Андерсон се давне 1903. године досјетила како би брисачи на аутомобилу били изузетно корисни. Шипка с гуменим додатком који пријања на стакло патентирала је годину дана касније. Иако је њена идеја уврштена у серијску производњу тек неколико деценија касније - данас вожњу у аутомобилу не можемо ни да замислимо без њеног једноставног, али врло важног изума.

2. Монопол

Елизабет Меги је “мајка” једне од најпопуларнијих друштвених игара свих времена. Ову игру је патентирала 1903. године. Иако је данашња намјена добра забава и дружење, ову игру је осмислила како би доказала трагичан ефекат који доноси похлепа и грамзивост.

3. Соларно гријање

Мађарица, др Мариа Телкес је одговорна за први систем гријања на соларну енергију -1925. године преселила се у Америку и запослила на овом пројекту. 1940. године развила је и учинила доступним први соларни систем гријања за домове, а у реализацији пројекта јој је помогла још једна успјешна жена - архитекта Елонор Рејмонд.

4. Пиво

Иако са не може поуздано утврдити ко је први произвео пиво које с ужитком данас пијемо, подаци до којих су дошли историчари говоре да су пресудну улогу у томе имале жене. Наиме, прије 7.000 година у Месопотамији жене су биле задужене за производњу пива. Био је то задатак само за вриједне женске руке.

5. Противпожарне степенице

Прве противпожарне степенице на спољној страни зграде које би у случају изненадне опасности требало да служе као излаз 1897. године је осмислила Ана Конли. Њену идеју прихватили су архитекте, а остало је историја.

6. Панцир

Заштитни балистички прслук, познатији као панцир, изумила је жена. Наиме, Стефани Кволек је радила на истраживању изузетно отпорних материјала на удар метка и тако дошла до идеје за панцир. Изум је патентирала 1966. године, али ту се није зауставила. У својој богатој, 40 година дугој каријери, Стефани је патентирала више од 40 различитих изума и уврштена је у Хол славних проналазача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана