Сеизмолози открили гдје очекују идуће катастрофалне земљотресе?

Avaz.ba
Сеизмолози открили гдје очекују идуће катастрофалне земљотресе?

Већ дуже сеизмолози и стручњаци управљање катастрофама упозоравају како су положај Непала на додиру тектонских плоча те нижи стандард и лоше зграде кобна комбинација.

“Сваки пут када упуцате толико кинетичке енергије у велики град, догодит ће се грозне ствари” закључак је др. сци. Грегорја Берозе, сеизмолога са Станфорда.

Његов тим је истакнуо и три града која би могао погодити земљотрес јачине барем онога у Непалу.

 Техеран

Ирански главни град је изграђен близу три тектонска расједа и то на младим стијенама, односно седименту који није баш сјајна подлога када се тло почне трести. Сеизмолози процјењују како постоји 90 одсто шансе да потрес магнитуде 6.0 погоди подручје Техерана у идућим деценијама. А такав земљотрес је и више него довољан за трагедију већу него у Непалу, обзиром на то да је Техеран нагло нарастао и квалитета зграда је лоша. Ирански званичници су 2010. почели субвенционирати 5 милиона људи да се иселе, али и даље главни град је и даље најризичније мјесто за погубни потрес.

Истанбул

Турској су нажалост итекако познати разорни земљотреси. Према извјештају Свјетске банке, у 20. вијеку барем 100.000 људи погинуло је у земљотресима. Иако су власти покренуле програм изградње потпорња великим зградама, већина становника у најмногољуднијем турском граду и даље живи у склепаним кућицама, а ризик од потреса магнитуде 7.0 до 2030 је 60 одсто. Због земљотреса јачине 7,6 с епицентром у Коацели, 120 км од Истанбула, само у главном граду је погинуло 1000 људи. Такав земљотрес у самом граду убио би знатно више људи.

Лос Анђелес

Друг најнасељенији град у САД-у већ дуго живи под Дамокловим мачем потреса. Али успркос свим мјерама опреза, катастрофа би била неизбјежна. Потрес магнитуде 6,7, 1994. скривио је смрт 57 људи и штету од 20 милијарди долара. Вјероватност таквог или снажнијег земљотреса у идућих 30 је 60 одсто. Али америчке власти се знатно више брину око 7-постотног ризика земљотреса магнитуде 8. Према процјенама америчког геолошког друштва, такав земљотрес у Лос Анђелесу би иза себе могао оставити 1.800 мртвих и штету од 200 милијарди долара, пише Аваз.

А гдје је ту Босна и Херцеговина?

На глобалној карти ризика од земљотреса, види се и како је Балкан под умјереним ризиком од земљотреса. Али олакшавајућа околност је то што немамо ни приближних мегалополиса као што су Техеран, Истанбул или Лос Анђелес те како је градња ипак квалитетнија. Због омјера насељености и вјероватности земљотреса у Сарајеву је најопасније стање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана