Седмогодишња дјевојчица излијечена од леукемије

Агенције
Седмогодишња дјевојчица излијечена од леукемије

Њујорк - Љекари дјечије болнице у Пенсилванији успјели су да излијече седмогодишњу Ему Вајтхед, која је боловала од узнапредовале леукемије, преносе агенције.

Прије неколико мјесеци била је на рубу смрти због акутне лимфобластичне леукемије која није реаговала на два циклуса хемотерапије, пише данас “Њујорк тајмс”.

Њена болест је сада у ремисији, захваљујући експерименталном лијечењу које се заснива на “онеспособљеном” злогласном HIV-u, вирусу који изазива AIDS.

HIV-om је генетски репрограмиран Емин имунолошки систем како би уништавао канцерогене ћелије.

Само лијечење је врло агресивно.

Показатељ успјешности је разболијевање пацијента праћено високом температуром и грозницом, а нуспојаве су још и проблеми с плућима, као и опасни падови крвног притиска, због чега је Ема једва преживјела.

Иако лијечење није било једнако успјешно код свих пацијената, онколози се слажу да се ради о “врло значајном кораку”.

Ема је једна од петнаестак пацијента који су с узнапредовалом леукемијом били подвргнути том експерименталном третману на Универзитету у Пенсилванији, чији су резултати објављени у недјељу и понедјељак на састанку Америчког хематолошког друштва у Атланти.

Слични приступи испробани су и у неким другим онколошким центрима у САД.

Још три одрасла пацијента којима је дијагностикована леукемија и који су се лијечили на истом Универзитету су, такође, у ремисији, а двоје од њих не показују знакове болести већ више од двије године.

Код четири пацијента стање се поправило, али није дошло до ремисије, а један пацијент је подвргнут лијечењу тек недавно, па се ефекат још не може процијенити.

Једном дјетету се стање поправило, али се болест вратила, а на двоје одраслих третман није имао никаквог учинка.

Успркос различитим резултатима лијечења, онколози се слажу да откриће новог приступа лијечењу леукемије дјелује врло обећавајуће, јер се већ у раној фази тестирања показало ефикасним у наизглед безнадежним случајевима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана