Седамнаест милијарди планета попут Земље

Агенције
Седамнаест милијарди планета попут Земље

Вашингтон - Астрономи су саопштили да око сваке шесте звијезде у свемиру кружи планета величине Земље, што значи да у васиони има 17 милијарди оваквих небеских тијела.

Научници су до овог резултата дошли анализирањем података које је сакупила Насина свемирска опсерваторија "Кеплер".

Астрономи су саставили листу од 461 нових кандидата за добијање статуса планете, чиме ће њихов број бити повећан на 2.740. Открића су објављена на 221. састанку Америчког удружења за астрономију, у Калифорнији.

Од када је лансиран 2009. године, свемирски телеском "Кеплер" фокусирао се на одређени дио неба и обухватио својим погледом више од 150.000 звијезда, пренио је Би-Би-Си.

Телескоп може да детектује мање трептање свјетлости у тренутку када планета прође испред звијезде, а ова појава назива се транзит.

Ово мјерење је веома комплексно, зато што је ријеч о промјени интензитета свјетлости реда дијела једног процента. Осим тога, треперење свјетлости не изазивају само планете.

"Морамо да поправимо двије ствари. Ми видимо само планете које су у транзиту према својој звијезди и које су под погодним углом према нама, али постоје десетине оних које то нису. Друга велика корекција је листа кандидата – постоје нека тијела која нису праве планете које круже око својих звијезда. То су друге астрофизичке конфигурације", изјавио је Франсоа Фресин из центра за астрофизику Харвард-Смитсонијан.

То би могле да буду, на примјер, бинарне звијезде, односно звијезде које круже једна око друге и блокирају дио свјетлости која је усмјерена ка Земљи.

Резултати анализе показују да су 17 одсто звијезда домаћини планетама 1,25 пута већим од Земље, у орбитама које трају 85 дана или мање, што подсјећа на планету Меркур.

Доктор Кристофер Бурк са Института Сети објавио је листу од 461 новог кандидата за планете, од којих је већина по величини слична Земљи или незнатно већа.

"Посебно су занимљиве четири нове планете, које су скоро двоструко веће од Земље. Оне су потенцијално настањиве, јер су удаљене од својих звијезда толико да би на њима могло да буде воде у течном стању, што је неопходно за живот", рекао је Бурк Би-Би-Сију.

Једна од те четири планете добила је име КОИ 172.02. Она је 1,5 пута већа од Земље и кружи око звијезде која личи на наше Сунце, па су јој научници дали незванично име "Земља 2.0".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана