Сазнајте која храна вам смета

Index.hr
Сазнајте која храна вам смета

Интолеранција на одређене намирнице може изазвати симптоме попут надутости, гасова, бола и грчења у стомаку, недостатка енергије, па чак и респираторних проблема, мигрене и многих других.

Најчешће је ријеч о недостатку ензима за варење лактозе, фруктозе и глутена, а несварене супстанце не могу из танког цријева прећи у крвоток.

Крвна група нема везе с интолеранцијом и начином исхране уопште

Књига "Исхрана према генотипу", бестселер аутора Питера Д'Адама, популаризовала је тезу према којој за сваку од четири крвне групе постоји одређен начин исхране и да се тестирањем помоћу крвне групе и генотипа може открити које намирнице изазивају интолеранцију.

Већ дуго су се водиле полемике и многи познати нутриционисти су одбацили овакву врсту тестирања, а недавно су објављени резултати најновијег истраживања који у потпуности негирају такву могућност.

На узорку од чак 1.455 испитаника овог истраживања није пронађен ни један доказ према којем би се могло закључити да су крвна група и начин исхране на било који начин повезани. Такође, тестови интолеранције рађени на узорку косе или коже нису поуздани.

Новак Ђоковић препоручује да избаците глутен и млечне производе

Тенисер Новак Ђоковић својевремено је промјенио начин исхране, па је избацивши млијечне производе и намирнице које садрже глутен, значајно поправио своје здравље и ријешио се надутости, умора и осталих симптома интолеранције и алергије на храну.

Након тога препоручио је свима да учине исто. Али да ли га треба послушати?

Уколико особа није осјетљива на глутен и нема целијакију и ако не постоји мањак ензима лактазе, нема потребе за избацивањем млијечних производа и конзумирањем искључиво "gluten free " намирница.

Како да откријете шта вам смета?

Може бити врло тешко доћи до одговарајућег закључка која намирница вам смета и која комбинација хране узрокује непожељне симптоме, зато што многи узрочници могу изазвати исте симптоме.

Најбољи приступ ће примjенити школовани нутрициониста, који ће вам дати упутства за вођење дневника исхране и праћење реакција вашег тијела на дуге стазе, како бисте открили шта вам заправо од хране не одговара.

Сами можете испробати тест елиминације тако што ћете смањити, или потпуно избаците одређене намирнице у периоду од двије до три недјеље и пратите симптоме.

Такође пратите одговор тијела након поновног конзумирања истих намирница. Често је потребан дужи временски рок док се не установи шта заиста изазива проблеме са варењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана